4 příklady práce v důchodu na DPP

04.04.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Někteří penzisté si chtějí v důchodu přivydělat, zpravidla volí práci na dohodu o provedení práce. Za jakých podmínek může na dohodu o provedení práce pracovat řádný starobní důchodce, předčasný důchodce a předdůchodce? Jaké je zdanění důchodců z dohody o provedení práce? 

Většina penzistů již nechce pracovat na plný úvazek, chtějí pracovat jenom několik hodin týdně, proto je často pro ně řešením práce na dohodu o provedení práce. Na dohodu o provedení práce může penzista pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok. Limit se přitom posuzuje u každého zaměstnavatele individuálně a je tedy možné odpracovat maximální možný počet hodin pro více zaměstnavatelů během roku.

Pracovat v důchodu, či nepracovat?

Práce v důchodu na DPP

Zdroj: Shutterstock

Jaké daně platí penzisté?

Z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, když hrubá měsíční odměna činí 10 000 Kč a méně. I na základě dohody o provedení práce je přitom možné podepsat u zaměstnavatele prohlášení k dani a uplatňovat daňové slevy, každý daňový poplatník má nárok minimálně na základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč. Prohlášení k dani je možné mít podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele.

Výdělek v předčasném důchodu a předdůchodu

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého je odváděno sociální pojištění. V praxi si tedy přivydělávají předčasní důchodci především na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou v částce 10 000 Kč a méně.

Předdůchodci čerpají vlastní naspořené peníze v doplňkovém penzijním spoření. Předdůchod v praxi volí lidé, kteří z různých důvodů nemohou pracovat až do řádného důchodového věku a nechtějí přitom odcházet do předčasného důchodu. Předčasný důchod je totiž oproti řádnému starobnímu důchodu trvale krácený, přičemž krácení se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Během čerpání předdůchodu nejsou žádná příjmová omezení, ale pokud chce předdůchodce pracovat, tak většinou právě pouze na dohodu o provedení práce.

TIP: Vypočtěte si, jaký bude váš starobní důchod

Práce na dohodu a zvýšení důchodu

Řádní starobní důchodci si mohou prací na dohodu o provedení práce zvýšit řádný starobní důchod. V případě výdělečné činnosti v řádném důchodu, ze které je placeno sociální pojištění, v rozsahu alespoň 360 kalendářních dnů se na základě vlastní podané žádosti na OSSZ starobní důchod přepočítá, a sice se zvýší o 0,4 % výpočtového základu. Měsíční starobní důchod se tedy může zvýšit i díky dlouhodobé práci na dohodu o provedení práce, pokud hrubá měsíční odměna je 10 001 Kč a více.

(1) Předčasný důchod a DPP

Paní Dana pobírá předčasný důchod a současně si přivydělává pro dva různé zaměstnavatele na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 9 000 Kč. Paní Dana může současně pobírat předčasný důchod a odměny od obou zaměstnavatelů, protože ani jedna práce na dohodu o provedení práce nezakládá účast na nemocenském pojištění.

(2) Starobní důchod a DPP

Starobní důchodce Jaroslav pracuje na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 30 000 Kč. Výše měsíční odměny u dohody o provedení práce není limitována. Z hrubé odměny bude odvedeno sociální pojištění (v částce 1 950 Kč) i zdravotní pojištění (v částce 1 350 Kč) a při výpočtu daně z příjmu fyzických osob se uplatní sleva na poplatníka, neboť pan Jaroslav podepsal u zaměstnavatele prohlášení k dani, daň z příjmu je tedy 3 960 Kč. Čistá odměna obdržená na účet je tedy 22 740 Kč.

 

(3) Předdůchod a DPP

Paní Zdenka nemohla již ze zdravotních důvodů pracovat na plný úvazek. Paní Zdenka má nárok na předčasný důchod, ale ten nechtěla z důvodu vysokého krácení za předčasnost zvolit. Paní Zdenka si dlouhodobě spořila v doplňkovém penzijním spoření, a proto mohla čerpat předdůchod. I během předdůchodu si chtěla přivydělat, ale jenom pár hodin týdně. Podařilo se jí najít brigádu na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 9 000 Kč. Paní Zdenka podepsala u zaměstnavatele prohlášení k dani a čistá odměna na účet je 9 000 Kč. Souběh předdůchodu a odměny z dohody o provedení práce je možný.

(4) Starobní důchod a DPP nad 10 000 Kč 

Pan Jakub je v řádném starobním důchodu a již 13 měsíců pracuje u zaměstnavatele XY na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 15 000 Kč. Z hrubé odměny je odváděno sociální pojištění a pan Jakub si může požádat o zvýšení důchodu.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 35 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY