Může vás pronajimatel vyhodit z nájmu kvůli psovi nebo kouření?

30.04.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Domácí mazlíčky, kuřáky anebo kolikrát dokonce ani děti pronajimatelé ve svých bytech nechtějí. Když už jste ale jednou v nájmu a pořídíte si psa anebo začnete kouřit, může vás vlastník vyhodit? Co na to říká zákon anebo nájemní smlouva?

Na problematiku zvířat anebo kouření v nájmu odpovídá Ing. Jiří Hruška, obchodní ředitel společnosti CENTURY 21, která se zabývá inzercí nemovitostí. Ing. Jiří Hruška se bude také dále vyjadřovat i k tomu, zdali je dobré prověřit si budoucího nájemníka anebo zda se budou i nadále zvyšovat ceny nájmů.

Nájemní bydlení je čím dál dražší. Myslíte, že se budou nájmy i nadále zvyšovat?

Cena nájmů do značné míry reflektuje situaci na trhu prodejů. Nemožnost nemovitost koupit překlápí část klientů z trhu prodeje do trhu nájmů, a posiluje tak převis poptávky tam. Lze tak logicky očekávat i růst nájmů.*

Kdo ubytuje lidi s nízkým příjmem? Jaké jsou jejich možnosti?

Vzhledem k tomu, že bydlení je zcela fundamentální potřebou, lze očekávat, že i když bude bydlení ještě významnější položkou rodinného rozpočtu, zájem nájemců výrazně neoslabí. Západní ekonomiky jsou toho důkazem.

Nízký příjem nutně nemusí znamenat nesolidnost. Pochopitelně však budou mít nájemci s nižšími příjmy větší šanci získat pronájem bytů nižší kvality a dostupné ceny. Pravidla nájmů jsou poměrně přísná. Aby lidé s nízkými příjmy o své bydlení nepřišli, musí vybírat zejména levnější – dostupné bydlení.

Bydlení v nájmu - zvířata, kouření, zvyšování nájemného

Zdroj: Shutterstock

Lze nějak regulovat výši nájemného? Nejsou zde žádné normy?

Zvyšování nájemného obvykle řeší nájemní smlouva, příp. dodatek ke smlouvě. Nejčastěji se v nájemní smlouvě stanoví zvyšování nájemného takzvanou inflační doložkou. Pokud však zvyšování nájemného nájemní smlouva neřeší, má pronájemce možnost se s nájemcem na zvýšení nájemného dohodnout. Neuspěje-li, rozhodne soud na základě pravidel občanského zákoníku. V každém případě dohoda, resp. smlouva, má přednost před zákonem.

Přijetím nového Občanského zákoníku je od roku 2014 narovnán nájemní vztah pronajímatele a nájemce. Trh s bydlením není zásadně deformován ze strany státních a politických vlivů.

Mnoho majitelů bytů nechce v nájmu domácí mazlíčky, kuřáky a někdy ani děti. Lze se této situaci nějak postavit?

Ten, kdo rozhoduje o svém majetku, má právo si nájemníka vybrat. Správné je, když nájemní smlouva definuje, za jakých podmínek lze v bytě domácí mazlíčky chovat či kouřit. V případě dětí rozhodně stojím na straně nájemců.

Pokud bych však měl jako makléř zprostředkovat pronájem bytu, o kterém bych tato úskalí věděl, snažil bych se zájemcům poradit, jak postupovat, aby předešli případným budoucím konfliktům. Osobně bych každému nájemci doporučoval hledat byt v omezené části trhu, která tyto skutečnosti akceptuje.

Má majitel právo mě vyhodit, pokud zjistí, že kouřím nebo že jsem si pořídila psa?

Občanský zákoník říká, že domácí mazlíčky nebo kouření zakázat nelze. Takové zjištění tedy ani nezakládá právo nájemníka z bytu vyhodit.

Myslíte, že by si měl nájemce důkladně prověřit nájemníka? Pokud ano, jakým způsobem?

Prověření nájemníka je více než rozumný krok. Ve vyspělých realitních trzích musí nový nájemník předložit pronajímateli celou sadu dokumentů prokazujících nejen jeho trestní bezúhonnost a bezdlužnost, ale také příjmy, případně daňové přiznání u osob podnikajících anebo potvrzení o zaměstnání.

Trestní bezúhonnost a potvrzení o příjmech osobně každému pronajímateli doporučuji. Dobrá realitní kancelář také prověří potenciálního nájemce v registrech dlužníků. Tuto službu poskytuje za úplatu např. server www.ulovdomov.cz.

*Vláda aktuálně zmrazila ceny nájmů. Více v našem dalším článku. (pozn. redakce)

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 23 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ