Bude, či nebude zrušena karenční doba?

04.04.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Zrušení karenční doby bylo jednou z priorit ČSSD, nicméně senát zamítl tento návrh. ANO se ovšem začlo tvářit, že by zrušení karenční doby odložilo? Proč? A čí hlavu žádají za podporu karenční dobu?

Zrušení karenční doby (tedy zrušení neproplácení prvních 3 dnů nemoci zaměstnance) si ČSSD (společně s komunisty) vydupalo a ANO nepříliš nadšeně přijalo. Ovšem návrh o zrušení karenční doby vrátil Poslanecké sněmovně Senát a nyní hnutí ANO (kvůli nepřipraveným elektronickým neschopenkám) chce zrušení karenční doby také odložit. Bude tedy karenční doba zrušena, či ne?

Od 1. července 2019 nebudete muset přecházet nemoci, tedy pokud nepodnikáte...

Nemocný pár

Zdroj: Shutterstock

Bude karenční doba zrušena od 1. července 2019?

V koaliční smlouvě mezi ANO a ČSSD je uvedeno, že karenční doba bude zrušena. Tuto změnu podporuje i tichá voda vládní koalice, komunisté. Nicméně ANO prosazovalo tuto změnu ruku v ruce se zavedením elektronických neschopenek, které by ušetřily práci lékařům, zaměstnavatelům i samotným zaměstnancům. Proto bylo dohodnuto, že od 1. července 2019 se zrušením karenční doby dojde k zavedení elektronických neschopenek a zároveň půl roku poběží nynější systém "papírových neschopenek". Takže typicky polovičaté "české" řešení. Proti tomuto se ovšem ohradila řada lékařů.

Elektronické neschopenky byly tedy o půl roku odloženy s tím, že se poběží již "na ostro", tedy bez papírových neschopenek a bude se spoléhat na to, že to systém zvládne (čehož se bojí nejeden lékař).

Následně zrušení karenční doby zatrhl Senát České republiky a hnutí ANO se ozvalo, že by se zrušení karenční doby mělo odložit, protože zavedení eneschopenek a zrušení karenční doby mělo být zavedeno najednou.

Na zrušení karenční doby doplatí zaměstnavatelé?

Zaměstnavatelé zrušení karenční doby příliš nevítají, protože se obávají výpadku příjmů, protože hledat náhradu za nemocného zaměstnance stojí čas i peníze (například za přesčasy, prostoje apod.)

Navíc se obávají i zvýšení výdajů na zaměstnance, protože budou muset platit náhradu mzdy již od 1. dne až do 14. dne. Zatímco nyní platí náhradu mzdy o 3 dny méně (od 4. do 14 dne nemoci). Náhrada mzdy vyplácená zaměstnavatelem má výši 60 % průměrného redukovaného výdělku.

Tip: Kalkulačka náhrady mzdy

Vláda se ovšem snaží zaměstnavatelům vyjít vstříc, a proto se jim chystá snížit o 0,2 procentního bodu nemocenské pojištění odváděné za zaměstnance. Odvod se tedy sníží z dosavadních 2,3 % na 2,1 % hrubé mzdy, jenž odvádí zaměstnavatel za zaměstnance.

Kolik bude stát zrušení karenční doby státní kasu?

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) vyčíslila zrušení karenční doby na 1,5 miliardy korun v roce 2019. V dalších letech by měly být výdaje státního rozpočtu za zrušení karenční doby 3 miliardy korun ročně.

 

ANO: Karenční doba bude zrušena, ale chceme hlavu ministryně!

Karenční doba bude nejspíše skutečně k 1. červenci 2019 zrušena. Nicméně ANO si jako podmínku na ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD) vymohlo to, že se od 1. ledna 2020 rozběhne systém elektronických neschopenek, který byl již několikrát odložen, protože systém byl nepropracovaný a lékaři s ním nebyli plně v souladu (vyplňování papírové i elektronické, jak bylo navrhováno dříve).

Pokud budeme mít tuto garanci, hlavou paní ministryně, garantovanou, tak potom samozřejmě nepodpoříme ten návrh ODS, který odkládá zrušení karenční doby až od 1. ledna 2020

Jaroslav Faltýnek (ANO)

Tak uvidíme, jestli poslanec Faltýnek (ANO) v lednu "setne hlavu" ministryni Maláčové (ČSSD). Tedy jestli jemu "nesetne hlavu" mýto.

Tip: Vypočtěte si nemocenskou

Kdy má být definitivně rozhodnuto o zrušení karenční doby?

O zrušení karenční doby má být definitivně jasno po hlasování Poslanecké sněmovny v polovině dubna 2019, tedy přibližně dva a půl měsíce před samotným zrušením.

Takže kamarádi zaměstnanci, k 1. červenci 2019 pozor na rýmečku...

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY