Novým členem představenstva Mera je Jaroslav Kocián

01.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Novým členem představenstva státem ovládaného provozovatele ropovodů Mero je Jaroslav Kocián (56). ČTK to dnes oznámilo ministerstvo financí (MF), jehož prostřednictvím je stát jediným vlastníkem firmy. Kocián zvítězil ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo 16 zájemců. Za účasti zástupců resortu dnes v sídle společnosti v Kralupech nad Vltavou nastoupil do funkce.

\"Pan Kocián byl ve velké konkurenci vybrán jak díky svým obrovským zkušenostem v oboru, tak díky nezpochybnitelným manažerským dovednostem. Jeho výhodami jsou rovněž výborná jazyková vybavenost a nejvyšší bezpečnostní prověrka,\" uvedl náměstek ministryně financí pro řízení sekce právní a majetek státu Ondřej Landa.

Kocián vystudoval Univerzitu obrany v Brně a získal certifikát na NATO Defense College v Římě. Je držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň přísně tajné a rovněž bezpečnostní prověrky NATO Top Secret.

Profesní zkušenosti má z především z ministerstva obrany, kde postupně působil na vrcholných manažerských postech spojených převážně s řízením logistiky. Naposledy v rámci ministerstva pracoval jako zástupce náčelníka Generálního štábu. Z pozice velitele sil podpory byl například zodpovědný za správu majetku, akviziční proces, logistiku, včetně přepravy, skladování a distribuce pohonných hmot a za spolupráci se Správou státních hmotných rezerv.

Kocián v představenstvu Mera vystřídal bývalého generálního ředitele Stanislava Brunu, kterému ministerstvo financí na začátku ledna neprodloužilo smlouvu. Není ale jisté, zda se po něm stane ředitelem firmy. Ve vedení Mera nyní působí ještě místopředseda představenstva Otakar Krejsa a člen představenstva Milan Hořák.

Bruna stál v čele firmy spravující státní ropovody od začátku roku 2015, letos 7. ledna mu v představenstvu firmy vypršelo čtyřleté funkční období. Podle informací Lidových novin (LN) mu ministerstvo financí neprodloužilo smlouvu na základě dopisu, který přišel těsně před vypršením funkčního období a upozornil na ředitelovy údajné prohřešky. Autor nebo autoři textu dopisu podle LN popisují mimo jiné Brunu jako manažera, který kryje machinace firemní právničky s podnikovým sociálním fondem.

Akciová společnost Mero ČR vznikla v lednu 1994 sloučením společností Petrotrans a Mero IKL. Společnost vlastní a spravuje ropovod IKL a českou část ropovodu Družba. Jediným vlastníkem firmy je prostřednictvím ministerstva financí stát. Kromě správy obou ropovodů provozuje Mero centrální tankoviště ropy poblíž Nelahozevsi u Kralup nad Vltavou.

Hospodářské výsledky firmy za loňský rok dosud nejsou k dispozici. V roce 2017 měla firma čistý zisk 467 milionů korun, který byl meziročně o téměř 43 procent vyšší. Tržby firmy stouply o 16,7 procenta na 1,96 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK