Do kdy můžete vrátit peníze ze směnárny?

09.04.2019 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Od 1. dubna 2019 můžete vrátit vyměněné peníze ve směnárně. Za jakých okolností můžete peníze? A do jaké částky a do kdy můžete peníze vrátit?

Podvodné směnárny v Praze, ale i v dalších krajských a okresních městech by se daly (vedle nepoctivých taxikářů) považovat za jednu z největších ostud naší krásné země. V mnoha průvodcích se dokonce dočtete, že právě na směnu peněz si máte dát v Česku pozor. Proto vláda přikročila k novele zákona o směnárenské činnosti, která zvýhodňuje a ochraňuje zákazníka tím, že bude mít možnost vrátit směněné peníze.

V Česku působí téměř 1 600 směnáren

Vrácení peněz směnáren - jaká jsou pravidla?

Zdroj: Shutterstock

Do jaké částky vám peníze vrátí?

Odstoupit od smlouvy o směnárenském obchodu můžete v celém rozsahu. Ovšem směněné peníze vám směnárna musí vrátit pouze do výše 1 000 eur.

Jestliže vámi směněná částka přesáhne 1 000 eur, tak máte právo na vrácení částky odpovídající 1 000 eur. Bohužel, u té části finančního obnosu převyšující 1 000 eur nemáte nárok na vrácení peněz.

Do kolika hodin můžete peníze vrátit?

Na odstoupení od smlouvy o směnárenském obchodu máte nárok 3 hodiny od provedené směny a to ve stejné provozovně, kde byla směna provedena. Pokud zákazník smění peníze těsně před zavírací dobou, tak se zbývající čas přesouvá do dalšího dne.

Jiná pravidla platí v případě, jestliže si zákazník smění peníze ve směnárenském automatu, v tomto případě může odstoupit od smlouvy do 3 pracovních dnů.

Jeden kurzovní lístek a žádné poplatky

Novela rovněž nařizuje to, že směnárny musí mít pouze jeden kurzovní lístek, protože se často stávalo, že směnárny lákaly na výhodné kurzy, ale poté se použil kurz z kurzovního lístku, kde byl malým písmem uveden nevýhodný kurz.

Dalším trikem bylo nabízení výhodného kurzu až od určité částky (například od 1 000 Kč), ale jestliže si toho zákazník nevšiml, tak měl smůlu. Dále jsme se mohli setkat s VIP kurzovním lístkem, který nabízel výhodné sazby pro VIP hosty, a pro zbytek byl kurzovní lístek s podstatně nevýhodnějšími kurzy.

Také se stávalo, že kurz sice výhodný byl, ale směnárna si stanovila takové poplatky, které směnu velmi znevýhodnily.

Vrátit, ale jen s dokladem o směně

Pro vrácení peněz směnárně musíte nutně předložit doklad, který vaši směnu potvrzuje. Právě v tomto mnozí vidí kámen úrazu, protože podvodné směnárny mohou vydávat falešné doklady či doklady s dřívějším časem.

Na každé účtence musí být uvedeny informace, že peníze můžete do 3 hodin (potažmo 3 dnů) vrátit. Rovněž na účtence musí být uveden odkaz na stránky ČNB, kde jsou informace pro zákazníky směnárem v českém i anglickém jazyce.

Které banky končí se směnou peněz?

Kvůli novele, která omezuje činnost směnáren, skončily se směnárenskou činností některé české banky. Jako důvod uvádějí rovněž to, že o směnárenské služby klesá zájem, protože se v ČR rozšiřují bezhotovostní platby.

Pro banky i směnárny navíc tato novela znamená rovněž zvýšení nákladů do změny systému.

Proto od směnárenské činnosti na svých pobočkách opustily Československá obchodní banka (ČSOB) a Raiffeisenbank.

Triky směnáren

Za tuto novelu mohou převážně nepoctivé směnárny, které okrádaly cizince veskrze po celé zemi. K tomu používaly řadu triků (skryté poplatky, dvojí kurzovní lístek s nevýhodnými kurzy).

Směnárny dostaly od ČNB mezi lety 2014 a 2018 celkem 184 pokut, nicméně některé směnárny opakovaně podváděly, protože si jedinou transakcí mohly přijít na tisíce korun a risk se jim v mnoha případech vyplatil. Ve zmíněném období ČNB rozdala pokuty ve výši přibližně 12,5 milionu korun.

Dosud Česká národní banka musela řešit ročně přes 200 stížností nespokojených zákazníků směnáren (z čehož 90 % bylo na praktiky pražských směnáren). Většina stížností byla od zahraničních návštěvníků.

Liší se rovněž přístup směnáren k tuzemským a zahraničních zákazníkům, protože část směnárníků a podvodných pouličních směnárníků využije naivity turistů a vymění jim eura či dolary za neplatné běloruské rubly či za kurz, který je mnohdy o více než deset korun nižší než reálný.

Novela bude na směnárny krátká?

Bohužel řada aktivistů i politiků tvrdí, že novela je sice prospěšná, ale nekalé praktiky z ulic a směnáren se jen tak lehce nepodaří vymítit a nepoctiví směnárníci si opět najdou cestu, jak si během pár minut vydělat tisíce korun.

Tip: Šestnáct korun za euro. Hanebnou praxi směnárníků nový zákon nezastaví

Na závěr dodejme, že podobnou novelu předkládala strana STAN, ale ta byla hnutími ANO a SPD smetena ze stolu. A čekalo se až hnutí ANO přijde se svým (takřka identickým) návrhem. Přesto dodejme, že Patrik Nacher (nestraník za ANO) dlouhodobě proti nekalým praktikám směnáren bojuje.

Uvidíme, jak se díky této novele zlepší směnárenská činnost v České republice. A nyní by mohla přijít řada na nepoctivé taxikáře...

Zdroje: ČNB, ČTK, ČT

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ