Kde se najíst rychle, dobře a zdravě?

16.04.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Občas je to oříšek. Všude se mluví o zdravé a racionální výživě, ale kde se máme vlastně najíst, když k dispozici je jen jídelna s fastfoodem? Odpověď je možná jednodušší, než čekáte. Prostě půjdete do restaurace, nebo si jídlo připravíte doma sami.

Možná jste si všimli, že z fastfoodů se zpravidla line typická vůně. Je to vůně tuku z fritéz a úplně nejraději ji čichají děti, pro ně je zkrátka neodolatelná. Dospělí by se ale mohli obrnit vůlí a pokračovat v hledání „té správné“ vývařovny, kde nám bude chutnat a bude to navíc zdravé.

Co ve fastfoodu nenajdeme

Na prodejny rychlého občerstvení, tedy fastfoody začínají lidé nahlížet kriticky. Je proč. Jejich nabídka už z principu příliš nemůže dodržet základní požadavky na zdravé jídlo. Co po něm vlastně chceme? Mělo by nás nasytit, obsahovat potřebné množství energie a živin. A měla by nám chutnat.

Takzvaná vyvážená strava by měla obsahovat například i vlákniny, těch bychom měli denně podle odborníků na stravu zkonzumovat 30 gramů. Kde ji najít? Třeba v ovesných vločkách, celozrnných obilovinách a v produktech z nich. Nezapomínejme také na čerstvé ovoce a zeleninu, semena, ořechy a luštěniny. Většinou je v jídelníčku fastfoodů krom ovocných a zeleninových salátů nenajdeme.

Zato jsou v jejich nabídce pokrmy s mnoha sacharidy, které obsahují především jednoduché cukry a pro nás nedobré tuky. Splnit potřebnou energetickou dávku na den by byl patrně dost velký oříšek.

Jak se najíst zdravě ve fastfoodu

(foto: Shutterstock)

Do kuchyně vás nepustí

„Neviděla jsem tě včera ve fastfoodu?“ „Kdepak, tam já přece vůbec nechodím, možná s dětmi, ale i těm se to snažím vymluvit.“ Obvyklá konverzace. Otázka tedy je, kdo ty fastfoody tedy navštěvuje, že si tam občas není ani kam sednout a prosperují velmi dobře. Chodíme tam. Někteří proto, že prostě není zbytí, další neodolají vůní a třeba křupání právě ufritovaných kuřecích nuget.

Zdravější by mělo být stravování v restauracích. Mnoho z nich nabízí polední menu, a pokud není vytvořeno z polotovarů – typické jsou třeba pizzy, tak by nás měly uspokojit. Ale i zde je háček, vlastně docela velký hák. Něco nám sice přinesou na talíři, ale do kuchyně už nás zpravidla nepustí. My tedy vlastně nevíme, z čeho je jídlo vytvořeno a jestli byly suroviny čerstvé, nebo je v těch zapékaných nudlích uzené z minulého týdne, protože zbylo. Nevíme, proč je pokrm příliš ostrý nebo příliš slaný. Buď kuchaři „ujela“ ruka, nebo se za pikantností skrývá nějaká chybička, třeba právě ne příliš čerstvé maso.

A třeba u mletého masa už vůbec nevíme, co do něj kuchař použil. Tuk, sádlo, pomletou kůži? Znáte to, vše se dá nějak zachránit, nebo nastavit, a případně zaretušovat kořením. V hospodě prostě musíme kuchyni důvěřovat, nic jiného nám nezbývá.

Vypadá to bezvýchodně, ale musíme si uvědomit, že ať už jíme v klasické hospodě, nebo ve fastfoodu, stejně musíme mít pro naše zdravé a dobré fungování dostatek vláknin, ovoce a zeleniny a hlavně pohybu. Jinak si tělo vybere svou daň nějakou nemocí, budeme zavalití, nepohybliví a bez energie.

 

Ještě k restauracím

Zavrhli jste tedy fastfood a zvolili ke stravování restauraci? Dobrá volba, ale co si tam vybrat. Asi nejjednodušší rada je, že si objednáte jídlo, které se nedá nějak „nastavit“. Může to být čerstvá ryba, nebo steak. Když si objednáte hamburger z mletého masa, nikdy nevíte, co směs obsahuje. Zmínili jsme odřezky kůže a sádlo, může tam být ale i mouka, náhražka vajec nebo strouhanka a třeba sušená cibule nebo její náhražka. To se vám u steaku stát nemůže. Tam je důležitá kvalita a koření.

Naše klasické české omáčky raději nepreferujte a stejné je to s přílohami. Rýže, těstoviny nebo vařené brambory se ošidit nedají. Nedáte dopustit na hranolky? I zde je řešení. Nemusí se přece dělat ve fritéze, ale zcela bez tuku na pečícím papíru. Místo omáčky si nechte přinést zeleninu čerstvou nebo dušenou. Sladkým jídlům se raději vyhýbejte.

Nezapomněli jsme na první chod, i když zas tak nutný není. Když bez polévky nemůžete být, tak určitě ne zahuštěnou.

Že v restauraci nad vašimi přáními kroutí hlavou? Tak ať kroutí, vy se jistě můžete najíst v takovém případě jinde, kde se divit nebudou.

Jídlo z domova

Mnoho lidí si ze zdravotních důvodů připravuje jídlo doma. Prostě jim jídlo ve fastfoodech nevyhovuje a v restauracích to taky není to pravé. Je to víc práce, ale nebudete zklamání. Jídlo si připravíte do krabiček a v práci si je jistě budete moci ohřát a v klidu sníst. Krom zřejmé výhody, že dobře víme, co jsme si připravili, přestaneme být závislí na službách fastfoodů a restaurací. A to je pocit k nezaplacení.

Každý z nás občas udělá nějakou dietní chybu, vklouzne do restaurace či fastfoodu. Když se to neděje často, jistě to tak zásadní prohřešek není. Je ale dobré to vykompenzovat pohybem, udělat si výšlap, zaběhat si, nebo zacvičit.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel