Hledáte střednědobý nájem? Hledání vám usnadní služba Flatio

25.04.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hledáte střednědobý nájem? Potřebujete se někde ubytovat na dobu, která nebude delší než 1 rok? Možná vám mohou pomoct služby od českého startupu Flatio.

Společnost Flatio, která se již 3 roky zabývá zprostředkováním střednědobých nájmů, původně začínala v Brně. Následně se přesunula do Prahy a dnes pomáhá sehnat střednědobé bydlení i osobám v Bratislavě, Vídni, Budapešti, Berlině nebo Varšavě. Myšlenkou služby je propojit realitní byznys s nejnovějšími technologiemi, prostřednictvím kterých se zjednodušuje celý proces pronájmu.

Čím se Flatio liší od realitních kanceláří?

Společnost Flatio se zabývá především střednědobými nájmy. Tím je myšleno nájemní bydlení od 1 do 12 měsíců. Cena je sice vyšší než u ostatních nájmů, ale za to konečná. Je do ní započítáno nejen nájemné, ale i ceny za energie i služby včetně internetu anebo vybavení domácnosti.

Předností střednědobého nájmu přes služby Flatio je, že není třeba skládat žádnou vratnou kauci. Nutností je ale složit servisní poplatek. Další vychytávkou jsou virtuální prohlídky a podepisování smluv bez nutnosti osobního kontaktu. Smlouvu lze podepsat prostřednictvím SMS, a to třeba z druhého konce světa. I platby za pronájem zde lze provést online kartou přes aplikaci.

Služba staví principy především na jednoduchosti, rychlosti a maximální pohodlnosti pro obě strany. Rezervovat bydlení přes Flatio je tak možné odkudkoli na světě.

Za tři roky své existence Flatio mnohonásobně navýšilo nejen počet nabízených bytů, ale také rozšířilo své služby za hranice České republiky. „Z počátku šlo všechno samozřejmě pomaleji, majitelé nemovitostí většinou neznali střednědobé pronájmy, ani jak fungují. To se nám podařilo překonat a přinést tento – v Česku nový – trend do povědomí majitelů i samotných nájemníků,“ říká Ondřej Dufek, spoluzakladatel a marketingový ředitel Flatio.

Střednědobé pronájmy bytů Flatio – dočasné bydlení

Zdroj: Shutterstock

Pro koho je vhodný střednědobý nájem?

Flatio je ideální službou pro firmy, které hledají ubytování pro své zaměstnance. Nejčastěji jde o zahraniční zaměstnance na stáži nebo při změně působiště v rámci relokace. „Pronájem bytu přes Flatio je výrazně levnější než hotel a lidé se v bytech cítí takřka jako doma.“ uvádí Radim Rezek, spoluzakladatel a CEO Flatio.

Dále je vhodnou variantou nejen pro osoby na pracovních „návštěvách“, ale i pro Erasmus a další studentské pobyty. Do střednědobého nájmu se navíc mohou uchýlit i ti, kteří rekonstruují nemovitost anebo osoby, které ze zahraničí přijeli na delší dobu navštívit rodinu nebo přátele. Zejména v Brně mají podle Dufka střednědobé nájmy velký potenciál u studentů.

Ceny nájmu v Brně a Praze

Nejpopulárnějšími byty pro střednědobé pronájmy v Praze jsou, na základě zájmu nájemců, ty s dispozicí 2+kk. Takový byt poptává 43 % zájemců o bydlení, na druhém místě jsou menší byty 1+kk s 29 % poptávajícími, větší byty o rozloze 3+kk poptává 18 % lidí a byty 4+kk už jenom každý desátý (10 %).

Nabídka se pak s poptávkou procentuálně takřka shoduje. Typický byt, který si zájemci o bydlení na pár měsíců pronajímají, má výměru 60 metrů čtverečních a mediánová cena pronájmu je v letošním roce 22 759 Kč měsíčně včetně poplatků, internetu a všeho potřebného vybavení, a navíc bez kauce. V porovnání s rokem 2017 cena střednědobých pronájmů vzrostla o necelých 10 %, a to z 20 737 Kč.

Za nejlevnější byt v Praze zaplatí zájemce 11 000 Kč, za nejdražší až 90 000 Kč. V závěsu je Brno při průměrném měsíčním nájmu 19 000 Kč.

V jaké měně lze platit za pronájem?

V průběhu roku 2019 má společnost Flatio v plánu spustit řešení pro zahraniční platby.

„Testujeme chytré FX řešení ve spolupráci s Citibank. Citibank nám poskytuje pouze nástroj na směnu mezi měnami, logiku tvoříme my. Nájemník si bude moct vybrat libovolnou měnu, nejen lokální a místní. Ze startu budeme podporovat CZK, EUR, PLN, HUF a přidáme po čase i USD.

Například zahraniční manažer z Polska míří do Prahy, kde si chce pronajmout byt za 30 000 Kč. Pokud si vybere platbu ve své lokální měně, pak mu systém ukáže, že má na účet u polské Citibank poslat 5 009 zlotých. Jakmile tak učiní, my z českého účtu pošleme pražskému majiteli 30 000 Kč,“ dodává Ondřej Dufek, přičemž toto řešení by mělo fungovat i pro platby kartou.

 

Hodnocení pronajímatelů a nájemníků

Prostřednictvím komentářů na webu se mohou nájemníci, ale i pronajimatelé svěřit, jak byli s bydlením spokojení.

„Tato služba funguje skvěle, máme přes jeden tisíc hodnocení majitelů a stejný počet hodnocení od nájemníků. Pokud má majitel či nájemce hodnocení od předchozích nájemníků/majitelů, je rozhodně více důvěryhodný a získává tím plusové body pro uzavírání dalších smluv,“ dodává Ondřej Dufek.

Zdroj: Flatio


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ