Příbram potvrdila, že Příbramskou teplárenskou získává Mincom CZ

15.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Příbram 15. dubna (ČTK) - Příbramská radnice dnes potvrdila, že soutěž na prodej Příbramské teplárenské, která provozuje centrální zdroj tepla pro Příbram a z menší části je i výrobcem a dodavatelem elektrické energie, vyhrála společnost Mincom CZ. Ačkoliv je smlouva podepsána, konečný souhlas s prodejem bude na zastupitelstvu města, uvedla dnes mluvčí radnice Eva Švehlová.

Podnik se 120 zaměstnanci je od 90. let minulého století v konkurzu, město má z prodeje získat 14 procent. Švehlová dnes uvedla, že Příbram získá 36,918.000 korun. To by znamenalo, že Mincom CZ za teplárnu celkem zaplatí zhruba 264 milionů korun. Podle posudku Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické by se závod mohl prodat za 262 milionů Kč.

Radnice potvrdila, že kupní cena pouze nepatrně převyšuje cenu odhadní. \"Věřili jsme, že kupní cena bude vyšší a tím i vyšší příjem do městské kasy,\" uvedl starosta Jindřich Vařeka (ANO). \"Další provozování teplárny by mělo probíhat ekologičtějším způsobem. Nový majitel plánuje nahradit spalování uhlí spalováním biomasy,\" dodal.

Mincom CZ patří do skupiny EnergoFuture. Manažerka Nikola Nedvědová ze společnosti EnergoFuture řekla ČTK, že se firma k transakci nemůže vyjadřovat, protože ještě není dokončena.

Společnost zásobuje teplem zhruba 10.000 domácností, dva průmyslové závody, školy, zdravotnická zařízení a obchodní centra. Konsolidované tržby firmy za rok 2017 dosáhly 280,8 milionu korun.

Příbramská teplárenská vznikla v roce 1993, o pět let později na ni byl vyhlášen konkurz. Závod je přesto plně funkční. Předmětem prodeje jsou veškerá aktiva včetně teplárenské infrastruktury v majetku města. Příbramská teplárenská vlastní spolu s městem rozsáhlou síť horkovodů a parovodů, která včetně odboček dosahuje délky téměř 18 kilometrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK