Ceny ropy po pátečním výstupu na pětiměsíční maximum klesají

15.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. dubna (ČTK) - Ceny ropy po pátečním výstupu na pětiměsíční maximum dnes klesají. Přispěly k tomu náznaky, že Rusko by mohlo skončit s omezováním těžby suroviny. Výraznějšímu propadu cen ale brání klesající produkce ropy v Íránu a Venezuele, tedy v zemích, které čelí americkým sankcím, uvedla agentura Reuters.

Severomořská ropa Brent kolem 16:30 SELČ ztrácela zhruba půl procenta na 71,17 dolaru za barel. V pátek se vyšplhala až na 71,87 USD, což byla nejvyšší úroveň od 12. listopad. Americká lehká ropa WTI odepisovala kolem 0,8 procenta na 63,37 dolaru za barel.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci včetně Ruska se loni v prosinci dohodli na snížení dodávek ropy na trh asi o 1,2 milionu barelů denně. Dohoda byla sjednána na šest měsíců a v platnost vstoupila začátkem letošního ledna. O dalším postupu bude kartel se svými spojenci jednat na červnové schůzce.

Ruský ministr financí Anton Siluanov o víkendu uvedl, že Rusko a OPEC se mohou rozhodnout pro zvýšení produkce s cílem bojovat o tržní podíl se Spojenými státy. Ceny ropy by pak podle něj mohly klesnout až ke 40 dolarům za barel.

Spojené státy se dohody o omezení dodávek neúčastní a díky rychlému růstu těžby z břidlicových ložisek jsou teď největším producentem ropy na světě. \"Máme tu dilema. Co máme s OPEC dělat? Máme ztrácet trh, který obsazují Američané, anebo ukončit dohodu (o omezení těžby),\" poznamenal k situaci na trhu Siluanov.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 71,17 71,55 New York - NYMEX WTI květen 63,37 63,89

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK