Řecko jedná o předčasném splacení části dluhů u MMF

15.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 15. dubna (ČTK) - Řecká vláda jedná s mezinárodními věřiteli o předčasném splacení části svých dluhů u Mezinárodního měnového fondu (MMF). Reaguje tak na pokles tržních úrokových sazeb. Podle mluvčího vlády Atény doufají, že s předstihem splatí \"významný díl\" ze zbývající dlužné částky 9,6 miliardy eur (zhruba 246 miliard Kč), informovala dnes agentura AP.

Zdroj agentury Reuters uvedl, že Řecko tento týden plánuje požádat evropský záchranný fond ESM o potřebné svolení k předčasnému splacení dluhů u MMF. Dodal, že Řecko chce splatit asi 3,7 miliardy eur (zhruba 95 miliard Kč). Podle dalšího zdroje jde o úvěry, jejichž splatnost vyprší v letošním a příštím roce.

Předseda ESM Klaus Regling tento měsíc označil předčasné splacení půjček za rozumný krok, protože úvěry od MMF jsou nyní pro Atény nákladnější než získávání peněz na dluhopisových trzích. Podle Reuters se úroky u těchto úvěrů pohybují kolem pěti procent. Výnos desetiletých dluhopisů řecké vlády se přitom dnes nacházel pod 3,3 procenta.

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat mezinárodní věřitele o úvěrovou pomoc. Země od té doby prošla třemi záchrannými programy, půjčky poskytnuté mezinárodními věřiteli však doprovázely přísné podmínky.

Dluh Řecka v současnosti dosahuje zhruba 180 procent hrubého domácího produktu země, což je nejvyšší úroveň v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK