Lufthansa ve čtvrtletí spadla do ztráty kvůli nákladům na palivo

16.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. dubna (ČTK) - Největší německé aerolinky Lufthansa se v letošním prvním čtvrtletí dostaly do ztráty kvůli růstu nákladů na palivo a také kvůli nadměrným kapacitám sektoru v Evropě. Zatímco v prvních třech měsících loňského roku společnost vykázala zisk před úroky a zdaněním (EBIT) ve výši 52 milionů eur (1,3 miliardy Kč), v letošním prvním kvartálu zaznamenala ztrátu 336 milionů eur. Vyplývá to z dnešního oznámení firmy.

Hospodaření poznamenal růst nákladů na paliva o 202 milionů eur, ale také nadbytečné kapacity sektoru v Evropě, což se promítlo do nižších cen letenek. Negativní trend pak podtrhlo porovnání s loňským rokem, kdy Lufthansa těžila z insolvence domácího konkurenta Air Berlin.

Celkové příjmy společnosti se podle předběžných údajů v prvních třech měsících 2019 zvýšily meziročně o tři procenta na 7,9 miliardy eur. Ve druhém čtvrtletí Lufthansa očekává meziroční nárůst tržeb díky příznivému vývoji rezervací a zřetelnému zpomalení růstu tržní kapacity. Provozní marže za letošní rok by se měla pohybovat mezi 6,5 a 8,0 procenta.

Minulý týden aerolinky udělaly první krok v prodeji cateringové divize LSG, kde zaměstnávají 35.000 lidí.

Lufthansa, k níž patří také aerolinky SWISS, Austrian Airlines a Eurowings, koncem roku 2017 převzala svého klíčového konkurenta na domácím trhu Air Berlin. Tato akvizice se stále promítá do ziskovosti a hodnoty akcií firmy, která zaměstnává více než 135.000 lidí.

Cena akcií, které se od počátku měsíce zvýšily o zhruba 12 procent, se v předburzovním obchodování snížila o pět procent. Tržní hodnota firmy činí 10,5 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK