Ceny v průmyslu v březnu zrychlily meziroční růst na 3,8 pct

16.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v Česku zrychlily v březnu meziroční růst na 3,8 procenta z únorových 3,6 procenta. Důvodem bylo především zdražování energií. Ceny zemědělců stouply v březnu o 8,1 procenta a stavební práce zdražily o 4,8 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Do cen průmyslových výrobců se projevilo mimo jiné zvýšení cen rafinovaných ropných produktů, hlavním faktorem ale bylo zdražování energií. \"V případě výroby elektřiny, jejího přenosu a rozvodu byly ceny meziročně vyšší o více než 11 procent,\" uvedl vedoucí Oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Ceny zemědělských výrobců byly v březnu meziročně vyšší o 8,1 procenta. V živočišné výrobě vzrostly o 0,1 procenta, v rostlinné výrobě o 15 procent. Dražší byla hlavně zelenina, meziročně o 58,5 procenta, a brambory (o 42,8 procenta).

Ceny stavebních prací se zvýšily o 4,8 procenta z únorových čtyř procent. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví stouply o pět procent.

Tržní služby pro podniky byly meziročně vyšší o 2,8 procenta. Nejvyšší růst zaznamenali statistici u služeb v zaměstnání a za pojištění.

V meziměsíčním srovnání se ceny v průmyslu zvýšily o půl procenta. Ceny zemědělských výrobců stouply o 0,3 procenta a stavební práce zdražily proti únoru o 0,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK