Prognózy MF jsou podle výboru pro rozpočtové prognózy realistické

16.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Dubnová makroekonomická predikce ministerstva financí je realistická. Vyhodnotil to na svém pondělním zasedání Výbor pro rozpočtové prognózy. Stejně tak hodnotí nový odhad rozpočtových příjmů pro roky 2019 a 2020. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národní rozpočtové rady Janis Aliapulios.

Ministerstvo financí v dubnové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta z lednových 2,5 procenta. Důvodem je především zhoršení ekonomického vývoje v zahraničí. Pro příští rok MF nechalo odhad růstu ekonomiky na 2,4 procenta.

Pro vyhodnocení prognózy jako realistické hlasovalo šest z osmi přítomných členů výboru. Dva členové hlasovali proti a považovali prognózu za optimistickou.

\"Výbor konstatoval, že se makroekonomická prognóza ministerstva jeví jako vnitřně konsistentní a v klíčových makroekonomických parametrech odpovídá vývoji, jaký členové očekávají. Parametry, jejichž vývoj vidí jednotliví členové odlišně od prognózy, buďto nejsou z hlediska celé prognózy zásadní, nebo se odchylky vzájemně kompenzují,\" uvádí zpráva výboru.

Zároveň výbor vyhodnotil jako realistickou fiskální prognózu MF. Pro toto hodnocení hlasovalo šest ze sedmi přítomných členů výboru, jeden člen výboru ji považoval za optimistickou. \"Mezi členy výboru převažoval názor, že jsou rozpočtové příjmy pro roky 2019 a 2020 predikovány Ministerstvem financí ČR ve všech hlavních položkách realisticky a odpovídají makroekonomické prognóze MF,\" uvádí zpráva.

Úkolem Výboru pro rozpočtové prognózy je posuzovat makroekonomické a rozpočtové prognózy ministerstva financí. Jde o prognózy, které při sestavování rozpočtu a střednědobých rozpočtových výhledů použije nejen stát, ale také státní příspěvkové organizace, státní fondy, veřejné vysoké školy, zdravotní pojišťovny a další veřejné instituce. Výsledek posouzení je MF podle zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti povinno zohlednit při svých prognózách.

Výbor pro rozpočtové prognózy je desetičlenný a zasedají v něm přední čeští ekonomové ze soukromé, veřejné i akademické sféry jmenovaní vládou na návrh Národní rozpočtové rady. Předsedou výboru byl v dubnu 2018 jmenován analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek, místopředsedou výboru je hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK