Mzdy v Británii stoupají nejvíce za deset let, roste zaměstnanost

16.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. dubna (ČTK) - Mzdy britských zaměstnanců se za tři měsíce do konce února zvyšovaly nejrychleji za posledních deset let a na vysoké úrovni zůstala také tvorba nových pracovních míst. Tento vývoj podpořil názory, že kvůli nejistotě pramenící z odchodu Británie z Evropské unie se firmy přiklánějí spíš k najímání nových lidi než k dlouhodobým investicím do zařízení. Celkové příjmy včetně odměn podle statistického úřadu ONS meziročně stouply o 3,5 procenta a vyvíjely se tak v souladu s názorem analytiků oslovených agenturou Reuters.

Tempo růstu mezd bylo nejrychlejší od poloviny roku 2008, přestože v samotném únoru nastalo zpomalení. Průměrná týdenní mzda bez odměn meziročně stoupla o 3,4 procenta, rovněž v souladu s předpovědí analytiků.

Také vývoj zaměstnanosti potvrdil očekávání analytiků, zaměstnanost podle ONS ve třech měsících do konce února stoupla o 179.000 a míra zaměstnanosti tak byla na rekordní výši 76,1 procenta. Ve stejném období vloni činila 75,4 procenta.

V prudkém nárůstu pracovních míst se může zrcadlit nervozita podniků z brexitu. Řada z nich omezuje dlouhodobé investice do zařízení, a to může být důvodem najímání pracovníků, které mohou v případě zhoršení ekonomiky propustit.

Síla trhu práce tlačí na růst mezd víc, než očekávala britská centrální banka. Řada ekonomů podle agentury Reuters tudíž očekává, že jakmile nejistota z brexitu zmizí, banka by mohla zvýšit úrokové sazby.

Tempo růstu mezd však zůstává pomalejší než před finanční krizí v roce 2008, kdy bylo na úrovni čtyř procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK