Penta loni zvýšila zisk o pětinu na rekord 7,4 miliardy Kč

16.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Investiční skupina Penta Investments loni zvýšila čistý zisk o 22 procent na rekordních 7,4 miliardy Kč (288 milionů eur). Tržby stouply o desetinu na 193 miliard korun (7,5 miliardy eur). Ziskové byly zejména společnosti Dr. Max a Penta Real Estate, výsledek pozitivně ovlivnily také Fortuna, pojišťovna Dôvera, Prima banka a Privatbanka. Penta to dnes oznámila v tiskové zprávě.

\"Díky zdravé ziskovosti našich strategických podniků a také důvěře bank jsme mohli do našich firem investovat přes 20 miliard korun, což je více než trojnásobek čistého zisku,\" uvedl partner Penty Marek Dospiva.

Především akvizice rumunské AD Pharma výrazně posílila skupinu Dr.Max. Ta se stala s více než 2000 lékárnami a celkovými tržbami 59,2 miliardy Kč čtvrtou největší lékárenskou sítí v Evropě. Růst tržeb zaznamenala i sázkařská Fortuna, která loni získala společnost Hattrick Sports Group a upevnila tak pozici lídra ve středoevropském regionu. V podílu na slovenském trhu posílila pojišťovna Dôvera, která získala 50.000 nových pojištěnců, Prima banka se na Slovensku opakovaně stala nejrychleji rostoucí bankou roku. Proti předpokladům se loni podle mluvčího Iva Mravinace nedařilo společnostem EMC a Aero.

Developer Penta Real Estate při meziroční růstu o 23 procent spravoval na konci minulého roku aktiva za 33 miliard Kč. Vedle dalších aktivit začala Penta v Bratislavě stavět Nemocnici nové generace a pokračovala ve výstavbě rezidenčního projektu Sky Park architektky Zahy Hadid. V Praze dokončila 1. fázi projektu Churchill u Hlavního nádraží. V druhé polovině roku začala připravovat prodej pěti administrativních budov na Waltrovce v pražských Jinonicích, který realizovala letos na konci března.

Penta Investments je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Vedle realit a developmentu podniká ve zdravotnictví, finančních službách, strojírenství, maloobchodu a médiích. Celková aktiva portfoliových společností stoupla o 16 procent na 10,4 miliardy eur, což je přibližně 267,5 miliardy Kč. Penta působí v deseti zemích a má kanceláře v Praze, Bratislavě a Varšavě. Ke konci roku skupina zaměstnávala 44.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK