Brent se drží nad 71 USD, panují obavy o dodávky

16.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. dubna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes drží nad 71 dolary za barel. Přispívají k tomu obavy o dodávky, za kterými stojí pokles vývozu z Venezuely a z Íránu, stejně jako boje v Libyi. Investoři teď čekají na údaje o vývoji zásob suroviny ve Spojených státech za uplynulý týden.

Krátce po 17:00 SELČ se cena Brentu nacházela na 71,18 dolaru za barel, což bylo na úrovni pondělního závěru. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala téměř čtvrt procenta na 63,55 dolaru za barel.

\"Kolaps těžby ropy ve Venezuele a sankce na export z Íránu vytvářejí velký otazník ohledně dodávek,\" uvedl analytik Norbert Rücker ze švýcarské banky Julius Bär.

Analytici nicméně podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 1,9 milionu barelů. To by byl už čtvrtý týdenní nárůst za sebou.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 71,18 71,18 New York - NYMEX WTI květen 63,55 63,40

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK