Novela o dalším zavádění EET bude ve Sněmovně asi čelit zamítnutí

16.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Vládní návrh na zavádění elektronické evidence tržeb i do dalších podnikatelských odvětví bude asi čelit návrhům na zamítnutí. Občanští demokraté prosazují úplné zrušení zákona o evidenci tržeb, který už dopadl například na obchody a restaurace. Druhé čtení předlohy ale dnes Sněmovna nedokončila. Pokračovat by mohlo ve středu. Opoziční poslanci avizovali velký počet pozměňovacích návrhů.

Kabinet reagoval předlohou zejména na rozhodnutí Ústavního soudu, který další vlny zavádění elektronické evidence tržeb zrušil. Novela rozšiřuje evidenci na další obory, která jí dosud nepodléhala, třeba na služby řemeslníků. Části podnikatelů má ale novela usnadnit evidování tržeb tak, aby to mohli dělat bez připojení k internetu.

Mnoho návrhů úprav avizovali občanští demokraté. Chtějí, aby Sněmovna hlasovala ve finále o výjimce pro každou jednotlivou profesi, které se další vlny zavádění evidence tržeb mají týkat. Je jich více než 700. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura tento postup vysvětlil tím, že žádný poslanec se nebude moci později vymlouvat, že nevěděl, že některý konkrétní obor má spadat pod elektronickou evidenci tržeb.

Evidence tržeb je podle poslance ODS Vojtěcha Munzara symbolem nedůvěry k podnikatelům, která byla vytvořena a podněcována vládním hnutím ANO. Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík označil zákon za paskvil, který prolobovali dodavatelé pokladničních systémů.

Pozměňovací návrhy představili například také zástupci Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů. Týkají se mimo jiné zrušení dalších vln zavádění evidence, různých výjimek, třeba na prodej burčáku, ale také změn v dani z přidané hodnoty. Lidovec Marian Jurečka chce zařadit do nižších sazeb například biopotraviny, palivové dřevo nebo výstavbu a opravy bytů.

Vládní norma posouvá do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin. Rozpočtový výbor už dřív podpořil návrh na snížení daně z přidané hodnoty na elektronické knihy a audioknihy z 21 na deset procent.

Poslanci avizovali také například návrhy zvýšení limitu pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty na 1,5 milionu i dva miliony korun. Nyní činí jeden milion korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK