Apple a Qualcomm překvapivě ukončily vleklý patentový spor

17.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco (USA) 16. dubna (ČTK) - Společnost Apple se překvapivě dohodla s výrobcem čipů Qualcomm na urovnání sporu o porušování patentních práv při výrobě telefonů iPhone. Qualcomm obviňoval Apple, že telefony, které obsahují čipy firmy Intel, porušují jeho patenty. Dosažená dohoda ukládá společnosti Apple platit Qualcommu blíže neupřesněné poplatky.

Apple si stěžoval na obchodní praktiky Qualcommu, které prý brání hospodářské soutěži, a chrání tak monopol na takzvané modemové čipy, jež pomáhají mobilním telefonům připojit se k bezdrátovým datovým sítím. Qualcomm si stěžoval na porušení patentového práva ze strany Applu, který mu podle něho dluží na licenčních poplatcích miliardy dolarů.

Ani jedna z obou firem nezveřejnila o dosažené dohodě bližší podrobnosti. Smíru bylo dosaženo krátce před dalším soudem, který čekal Apple a Qualcomm příští měsíc v kalifornském San Diegu. Stání se vzhledem k dosažené dohodě neuskuteční.

Kolik má Apple výrobci čipů platit, není známo, veřejnost se to může dozvědět ze spisů o ukončení soudu nebo z finančních zpráv obou firem na přelomu dubna a května. Qualcomm žádal náhradu nevyplaceného podílu na zisku ve výši sedmi miliard dolarů. Obě strany sporu podle agentury AP pře začínala vážně poškozovat, což zvyšovalo jejich zájem dohodnout se.

jas

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK