Německá vláda snížila odhad růstu HDP na letošní rok na 0,5 pct.

17.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. dubna (ČTK) - Německá vláda již podruhé za tři měsíce zhoršila svůj odhad růstu domácí ekonomiky na letošní rok. Podle nové prognózy se má hrubý domácí produkt v letošním roce zvýšit jen o 0,5 procenta místo doposud očekávaného jednoho procenta.

Vláda již na konci ledna snížila svůj odhad z původních 1,8 procenta. K dalšímu zhoršení prognózy přiměl vládu hlavně pokles ve zpracovatelském sektoru. V příštím roce však vláda již čeká oživení a HDP má stoupnout o 1,5 procenta.

Ministr hospodářství Peter Altmaier uvedl, že na německou ekonomiku mají nepříznivý vliv obchodní spory a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie. Mezi domácí faktory, které negativně ovlivňují růst, patří zavedení nové metodiky měření emisí a spotřeby automobilů WLTP a neobvykle nízká hladina Rýna, která způsobila problémy v zásobování a produkci v průmyslovém sektoru, napsala agentura Reuters.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá mimo jiné i řada českých podniků. Loni HDP Německa stoupl o 1,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za pět let.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK