Novela o dalším zavádění EET je ve Sněmovně před schvalováním

17.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Vládní návrh na zavádění elektronické evidence tržeb (EET) i do dalších podnikatelských odvětví Sněmovna posunula do závěrečného schvalování. Uskuteční se nejdříve v květnu. Předloha bude čelit snaze Pirátů o zamítnutí. Občanští demokraté prosazují zrušení celého zákona o EET evidenci tržeb, který už dopadl například na obchody a restaurace. V dnešním druhém čtení poslanci podali desítky dalších pozměňovacích návrhů.

Kabinet reagoval předlohou zejména na rozhodnutí Ústavního soudu, který další vlny zavádění elektronické evidence tržeb zrušil. Novela rozšiřuje evidenci na další obory, které jí dosud nepodléhaly, třeba na služby řemeslníků. Části podnikatelů má ale novela usnadnit evidování tržeb tak, aby to mohli dělat bez připojení k internetu.

Pokud nebude předloha zamítnuta, což není pravděpodobné, občanští demokraté chtějí, aby Sněmovna hlasovala ve finále o výjimce pro každou jednotlivou profesi, které se další vlny zavádění EET mají týkat. Je jich více než 700. Pozměňovací návrhy podali také poslanci Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů. Týkají se mimo jiné zrušení dalších vln zavádění evidence a různých výjimek, třeba na prodej burčáku, vánočních stromků, jmelí, pomlázek, kraslic nebo předvánoční stánkový prodej sladkovodních ryb. Další úpravy se týkají třeba vynětí lékařských ambulancí z EET nebo výjimky pro podnikatele, kteří nejsou plátci daně z přidané hodnoty, případně pro živnostníky s ročním obratem do 200.000 korun, do půl milionu korun, případně do 750.000 korun

\"Další prodlužování nepřijetí EET je proti zájmům této země, proti zájmům podnikatelů,\" řekla poslancům ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle poslance ODS Jana Skopečka však EET podnikatelské prostředí nenarovnává, jak říká vláda, ale komplikuje. \"Uvrhujete ty nejmenší do zbytečných represí,\" prohlásil na adresu vlády a její novely bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle pirátského poslance Ondřeje Profanta je EET zneužíváním moderních technologií k šikaně vlastních obyvatel.

Část pozměňovacích návrhů se týká daně z přidané hodnoty. Lidovec Marian Jurečka chce zařadit do nižších sazeb například biopotraviny, palivové dřevo nebo výstavbu a opravy bytů. Vládní norma posouvá do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin. Rozpočtový výbor už dřív podpořil návrh na snížení daně z přidané hodnoty na elektronické knihy a audioknihy z 21 na deset procent.

Jurečka podal i návrhy ke zvýšení limitu pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty na 1,5 milionu i na dva miliony korun. Nyní činí jeden milion korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK