Ericsson se v prvním čtvrtletí vrátil k zisku

17.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 17. dubna (ČTK) - Švédský výrobce komunikačního zařízení Ericsson hospodařil v prvním čtvrtletí letošního roku s provozním ziskem 4,9 miliardy švédských korun (12,1 miliardy Kč). Ve stejném období loňského roku firma vykázala ztrátu 312 milionů SEK. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků díky silnému růstu v Severní Americe a snížení nákladů a akcie firmy stouply v reakci na výsledky až na nejvyšší hodnotu za čtyři roky.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali zisk jen 2,8 miliardy SEK. Firmě se podařilo překonat odhady analytiků již páté čtvrtletí za sebou, protože po poklesu celého odvětví v polovině dekády snížila náklady. Nově pomáhá Ericssonu také zájem o modernizaci sítí díky novému standardu 5G.

Tržby v prvním čtvrtletí stouply o 12,7 procenta na 48,9 miliardy SEK. Podle odhadů analytiků měly tržby činit v průměru 48,2 miliardy SEK.

Jedním z hlavních konkurentů Ericssonu je čínská Huawei a někteří analytici očekávají, že by Ericsson mohl těžit z obav o bezpečnost sítí čínské skupiny poté, co Washington uvedl, že vybavení čínské firmy by mohl Peking používat pro špionáž. Finanční ředitel Ericssonu Carl Mellander uvedl, že situace Huawei zatím neovlivnila objednávky, uznal však, že bezpečnostní rizika mohou hrát roli při rozhodování zákazníků.

Růst táhl hlavně prodej vybavení pro sítě 5G v Severní Americe, která je největším trhem v Ericssonu. Evropa zaostávala, částečně kvůli špatnému investičnímu prostředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK