Kdy se slaví Den otců?

29.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Už jste někdy slavili Den otců? Tento svátek zatím není v České republice moc známý a o to méně je slavený. Ale pokud jste už slavili v květnu Den matek, tak proč neoslavit i Den otců? Kdy letos nastane?

Den otců nepatří v České republice mezi slavené dny. Vlastně ani Den matek není tradičním svátkem, tradičně se v ČR slaví spíše MDŽ.

V České republice se tak tento svátek slaví velmi zřídka, i když se objevují iniciativy, které Den otců prosazují i do českého kalendáře.

 

Proč slavit Den otců?

Tradici vlastně začala už Anna Maria Jarvis v okamžiku, kdy prosadila do amerického kalendáře oslavu Dne matek. To bylo v roce 1907 a už rok na to bylo možné zaznamenat oslavu Dne otců v západní Virginii, ve Fairmontu. Tato oslava proběhla v rámci církevní katolické akce v kostele, byla navržena Grace Golden Claytonovou, které umřel otec v prosinci 1907 při důlním neštěstí. Tato tragédie zabila celkem 361 mužů, z čehož bylo 250 otců, a zanechala tak velké množství sirotků. Ve Fairmontu byla sloužena mše za tyto ztracené otce a jejich přeživší děti.

Mši ve Fairmontu však není možné považovat za opravdový začátek Dne otců, protože tato myšlenka nebyla dále propagována a neujala se ani v okolních městech.

Další Den otců byl slaven 19. června roku 1910 v americkém městě Spokane ve státě Washington v USA. Oslavu iniciovala Sonora Smart Doddová. Byla členkou místního kostela a po oslavách Dne matek v roce 1908 pastorovi navrhla, že by se měl stejný den slavit i pro otce. Navrhla tak oslavit Den otců, a to na počest svého otce, který jako ovdovělý vychoval šest dětí. Den otců se měl slavit na jeho narozeniny 5. června. Pastor ovšem neměl v tento den čas, proto byla oslava přesunuta na třetí červnovou neděli, což připadlo na 19. června 1910.

Den otců byl dále Sonorou Doddovou propagován a slaven až do dvacátých let, kdy odešla na studia a tento den upadl do zapomnění. Po ukončení školy se k propagaci Dne otců vrátila, využila k tomu velmi šikovně i výrobce různého pánského zboží, jako doutníků nebo kravat, z čehož se stal tradiční dárek na Den otců.

Popularita svátků otců pak rostla, až v roce 1966 prezident Lyndon Johnson prezidentskou deklarací prohlásil třetí červnovou neděli za oficiální Den otců. Svátek jako takový pak byl prohlášen za národní svátek zákonem v roce 1972 prezidentem Richardem Nixonem.

Kdy se slaví den otců

(foto: Shutterstock)

Kdy se slaví Den otců

  • Třetí neděli v červnu, tedy 18. června 2023. Toto je tradiční datum vycházející z americké tradice. Den otců se v tomto dni slaví v severo- i jihoamerických zemích, v Asii i v Evropě a Africe.
  • V Německu se slaví ve svátek Nanebevstoupení Páně, 40 dní po Velikonocích, což připadá na 18. května 2023.
  • V Dánsku se slaví stejně jako den ústavy, 5. června.
  • Na severu Evropy (Finsko, Norsko, Švédsko, Island a Estonsko) je to druhou neděli v listopadu, 12. listopadu 2023.
  • V některých evropských zemích se slaví 19. března. Je to ve Španělsku, Portugalsku, Itálii, Belgii nebo v Chorvatsku.
  • Ve Švýcarsku se slaví buďto 19. března (kanton Ticina), nebo první neděli v červnu (4. června 2023).
  • V Rusku se slaví třetí neděli v říjnu, a to 15. října 2023.
  • V Austrálii nebo na Novém Zélandu se slaví první neděli v září, tedy 3. září 2023.
  • V některých arabských zemích, například v Egyptě, v Sýrii, Libanonu nebo ve Spojených arabských emirátech, se slaví 21. června.

Kdy se slaví den ne-otců

Kromě dne otců je i mezinárodní den pro muže, kteří otci nejsou. Tento mezinárodní den mužů se slaví 19. listopadu. Slaví se až od devadesátých let dvacátého století.

Také si přečtěte: Přehled státních svátků a volných dnů v ČR

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 49 krát

Články ze sekce: Spotřebitel