Obchodní schodek USA v únoru klesl na osmiměsíční minimum

17.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. dubna (ČTK) - Obchodní deficit Spojených států v únoru překvapivě klesl na osmiměsíční minimum, zejména díky nižšímu schodku v obchodování s Čínou. Americké ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že celkový deficit se snížil na 49,4 miliardy dolarů (1,1 bilionu Kč) z lednových 51,1 miliardy dolarů.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem celkového deficitu, a to na 53,5 miliardy dolarů. Politicky citlivý schodek v obchodování se zbožím s Čínou se propadl o 28 procent na 24,8 miliardy dolarů. Export do Číny vzrostl o 18 procent, zatímco dovoz z Číny se o 20 procent snížil.

Údaje naznačují, že politika America First (Amerika na prvním místě) prezidenta Donalda Trumpa začíná přinášet ovoce. Obchodní schodek USA nicméně zůstává vysoký a únorový pokles čínského importu by mohl být pouze dočasný.

Mezi Spojenými státy a Čínou loni vypukla obchodní válka, v jejímž rámci na sebe tyto dvě země vzájemně uvalovaly cla. V současnosti se Washington a Peking snaží sjednat obchodní dohodu, která by vzájemné spory ukončila.

Dnešní údaje o vývoji zahraničního obchodu podle analytiků signalizují, že tempo hospodářského růstu v USA by v letošním prvním čtvrtletí mohlo být silnější, než se začátkem roku předpokládalo. V posledních třech měsících loňského roku zpomalil růst největší ekonomiky světa na 2,2 ze 3,4 procenta ve třetím kvartálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK