Pro prodej ostravské huti jsou dané podmínky,předpokládají odbory

17.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 17. dubna (ČTK) - Pokud dala Evropská komise (EK) ohledně prodeje ostravské huti společnostem Liberty House a ArcelorMittal podmínky, které požadovali odboráři, lze schválení transakce považovat za dobrý výsledek. ČTK to dnes řekl předseda Základní organizace OS KOVO ArcelorMittal Petr Slanina.

Komise dnes schválila převzetí několika hutí společnosti ArcelorMittal, včetně ArcelorMittalu Ostrava (AMO), britskou společností Liberty House. Prodej několika hutí je podmínkou, kterou EK dala ArcelorMittalu v souvislostí s nákupem největší evropské ocelárny Ilva v Itálii. Skupina indického miliardáře Lakšmího Mittala tak prodává rovněž ocelárnu v rumunském Galati a podniky v Itálii, Belgii, Lucembursku a Severní Makedonii.

Slanina řekl, že oficiální zprávu zatím neviděl, a tak nezná podrobnosti rozhodnutí. \"Dá se z toho ale vyčíst, že Evropská komise dala Liberty House a ArcelorMittalu většinu z podmínek, které jsme požadovali. To znamená, že prodej musí být průhledně financován, znamená to, že emisní povolenky, které patří naší firmě, tak v plném rozsahu zůstanou ve firmě, a že musíme zůstat konkurenceschopni,\" řekl odborový předák.

Pokud se všechny tyto podmínky zachovají, vnímá to jako víceméně dobrý výsledek. \"Každopádně sami čekáme na vyjádření, jak se k tomu postaví vláda České republiky, zda-li záruky, které chce Evropská komise, budou vládě taky stačit,\" řekl Slanina.

Odboráři AMO pracují se zástupci Liberty na dohodě o budoucnosti huti. Dokument bude pokrývat klíčová témata, zejména zaměstnanost, investice a obchodní strategii. \"Dohodu máme rozpracovanou. Momentálně jsme ve fázi, že rozebíráme jednotlivé body a vyjednáváme, v podstatě tak, jako se vyjednává o kolektivní smlouvě,\" řekl Slanina.

ArcelorMittal Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí. V roce 2017 dosáhla čistého zisku 3,2 miliardy korun. I s dceřinými společnostmi má 6500 zaměstnanců.

Liberty House patří do globální skupiny GFG (Gupta Family Group) Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK