Brent je dílky Číně a poklesu zásob v USA na letošním maximu

17.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. dubna (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvyšují, podpořily je zejména údaje o stabilním růstu čínské ekonomiky a o nečekaném poklesu zásob suroviny v USA. To podle analytiků signalizuje silnou poptávku v čase, kdy dodávky na trh zůstávají omezené. Severomořská ropa Brent se v průběhu dne dostala nad hranici 72 dolarů, a dosáhla tak svého letošního maxima.

Krátce po 17:00 SELČ se cena Brentu nacházela na 71,79 dolaru za barel, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se prodávala za 64,12 USD za barel. Obě si shodně připisovaly asi 0,1 procenta.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně o 6,4 procenta. Tempo růstu bylo stejné jako v předchozím kvartále, výsledek ale překonal odhady analytiků, kteří se obávali dalšího zpomalení. Aktivita čínských rafinerií se pak v březnu meziročně zvýšila o 3,2 procenta. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě, připomíná agentura Reuters.

Podle amerického soukromého institutu API se zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden snížily o 3,1 milionu barelů. O nečekaném poklesu zásob ve stejném období hovoří také zpráva vládního Úřadu pro energetické informace (EIA). Podle jeho statistik zásoby klesly o 1,4 milionu barelů, zatímco analytici čekali nárůst, a to o 1,7 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 71,79 71,72 New York - NYMEX WTI květen 64,12 64,05

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK