Akcie v USA mírně oslabily kvůli firmám ze zdravotnického sektoru

17.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes mírně oslabily kvůli podnikům působícím ve zdravotnickém sektoru, které tlačily dolů obavy ohledně změn v systému zdravotního pojištění. Výraznějšímu poklesu akciového trhu však zabránily příznivé ekonomické údaje a firemní výsledky.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil pouze 0,01 procenta a obchodování uzavřel na 26.449,54 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,23 procenta na 2900,45 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,05 procenta na 7996,08 bodu.

Oslabovaly například akcie zdravotní pojišťovny UnitedHealth i výrobců leků Pfizer a Merck. Akcie bankovní společnosti Morgan Stanley a výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo však posilovaly díky překvapivě příznivým čtvrtletním výsledkům.

Na devizovém trhu dnes americký dolar mírně oslaboval, protože překvapivě příznivé údaje o vývoji čínské ekonomiky podpořily zájem o rizikovější aktiva. Euro si vůči dolaru kolem 22:00 SELČ připisovalo téměř 0,2 procenta a pohybovalo se těsně pod 1,13 USD.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny se v prvním čtvrtletí podle vládních údajů meziročně zvýšil o 6,4 procenta, tedy stejným tempem jako v předchozím kvartálu. Analytici přitom očekávali zpomalení na 6,3 procenta, což by byl nejslabší růst za posledních 27 let.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK