GFG své podniky včetně ostravské huti spojí do jednoho subjektu

18.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 18. dubna (ČTK) - Globální skupina GFG (Gupta Family Group) Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty má v úmyslu integrovat většinu svých ocelářských, strojírenských a těžebních podniků Liberty do jednoho globálního subjektu, který zastřeší aktiva ve Spojeném království, Evropě a Austrálii. Tento krok je součástí dlouhodobé strategie skupiny a mimo jiné má pomoci zajistit budoucnost podniku ArcelorMittal Ostrava, jehož novým majitelem se má stát britská společnost Liberty House. ČTK to dnes za Liberty House sdělil Josef Holík.

\"Takto konsolidované podniky zahrnou veškeré britské ocelářské a strojírenské provozy, australskou ocelárnu ve Whyalle společně s několika vysoce kvalitními doly těžícími železné rudy a metalurgické uhlí a po dokončení převzetí také ArcelorMittal Ostrava a šest evropských ocelářských závodů původně patřících ArcelorMittalu,\" uvedl Holík.

Ostravskou huť a několik dalších podniků v Evropě musí skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala prodat. Evropská komise (EK) mu to dala jako podmínku, protože koupil největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii, a měl by tak na trhu příliš velký podíl. Ve středu EK oznámila, že Liberty House je vhodným zájemcem o hutě, a může je tedy převzít.

Podniky, které má GFG v úmyslu spojit, nyní existují ve skupině odděleně, ale se stanoveným cílem výroby 20 milionů tun oceli ročně. \"Díky plánované fúzi a integraci se podaří katapultovat Liberty mezi deset největších světových výrobců oceli mimo Čínu, čímž se podaří dosáhnout řady konkurenčních výhod,\" uvedl Holík.

Gupta uvedl, že díky schválení převzetí se Liberty stane třetím největším výrobcem oceli v Evropě. \"Jako ambiciózní a cílevědomé firmě se nám daří překonávat hranice a spojením našich mezinárodních integrovaných ocelářských závodů budeme dále pokračovat ve strategické a udržitelné expanzi,\" uvedl Gupta.

Díky integraci australských těžebních podniků se podle něj podaří vytvořit světového šampiona s plně integrovanými schopnostmi dopravy železné rudy, koksovatelného uhlí a polotovarů z Austrálie do svých výrobních závodů, rouroven a válcoven po celém světě. \"Klademe si za cíl stát se jedním z největších a nejkonkurenceschopnějších plně integrovaných ocelářských producentů a těžařů na světě, s portfoliem od surovin až po hotové výrobky vysoké kvality,\" uvedl Gupta.

ArcelorMittal Ostrava, někdejší Nová huť, vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství a je například největším výrobcem silničních svodidel v České republice. Výrobky dodává do více než 40 zemí. V roce 2017 firma dosáhla čistého zisku 3,2 miliardy korun. I s dceřinými společnostmi má přibližně 6500 zaměstnanců.

GFG Alliance je mezinárodní skupina se sídlem v Londýně založená a vlastněná britskou rodinou Guptů. Roční tržby skupiny dosahují téměř 340 miliard korun. Firmy ve skupině mají 14.000 zaměstnanců. Pod GFG Alliance spadá společnost Liberty, která se zabývá průmyslem a ocelářstvím, Simec, jež se věnuje energetice, těžbě a dopravě, společnost Wyelands zaměřená na bankovnictví a finance a také divize nemovitostí Jahama Estates.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK