Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 0,3 procenta

18.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně oslabily, když index PX ubral 0,3 procenta na 1101,7 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím výrobce antivirových programů Avast, naopak nejvíce oslabily akcie výrobce netkaných textilií PFNonwovens. Předcházející týden české akcie posílily o 1,7 procenta.

\"Předvelikonoční zkrácený týden byl ve znamení výsledkové sezony v USA za první čtvrtletí. Tentokrát byl týden víceméně prost tradičních témat jako brexit nebo jednání mezi USA a Čínou. Celkově si zámořské indexy od minulého pátku připsaly zhruba procentní zisky. Zajímavé zisky si připsala také Evropa,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Evropa podle něj těží z lepšící se situace v Číně, která by měla pomoci k oživení také evropskému exportu. Například německý index DAX posílil o 1,7 procenta.

Na pražské burze v uplynulém týdnu nejvíce vzrostla hodnota akcií antivirové firmy Avast, které posílily o 4,1 procenta na 89,50 Kč. Podle Vaníčka za růstem stály hospodářské výsledky za první čtvrtletí, které byly lepší než odhady analytiků. \"Pokud vyjmeme ze srovnání tituly jako Philip Morris ČR a Komerční banku, které se v průběhu týdne obchodovaly bez nároku na dividendu, tak se nejhůře dařilo akciím PFNonvovens. Na titulu nebyla zveřejněna žádná kurzotvorná informace,\" doplnil Vaníček. Akcie PFNonwovens oslabily o 2,3 procenta na 760 korun. Podle Vaníčka je u této společnosti nízký objem volně obchodovaných akcií. Potom stačí menší tržní objednávka a cena se relativně výrazně posune.

Nadcházející týden bude zkrácený o pondělní velikonoční svátek. Vaníček očekává, že hlavním tématem na světových trzích bude pokračující výsledková sezona. \"Z domácích zpráv připomínáme, že příští pátek se obchodují akcie Monety naposledy s nárokem na hrubou dividendu 6,15 Kč na akcii,\" uvedl dále Vaníček.

V průběhu příštího týdne se také uskuteční řádné valné hromady, které budou mimo jiné schvalovat navržené dividendy. Komerční banka a Moneta je budou mít ve středu, tabákový Philip Morris ČR v pátek. \"Očekáváme, že návrhy budou ve všech případech schváleny,\" dodal Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK