Akcie v USA rostly díky firemním výsledkům a údajům o maloobchodě

18.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes posílily. Náladu na akciovém trhu podpořily příznivé hospodářské výsledky některých průmyslových podniků a zpráva o překvapivě silném růstu maloobchodních tržeb ve Spojených státech.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,42 procenta a obchodování uzavřel na 26.559,54 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,16 procenta na 2905,03 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,02 procenta na 7998,06 bodu.

Výrazně posilovaly například akcie průmyslového konglomerátu Honeywell International. Firma dnes oznámila překvapivě vysoký zisk za první čtvrtletí a zlepšila celoroční výhled. Z nečekaně příznivých čtvrtletních výsledků těžily rovněž akcie železniční společnosti Union Pacific, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech se v březnu zvýšily o 1,6 procenta, tedy nejprudším tempem za jeden a půl roku. Analytici přitom březnový růst odhadovali pouze na 0,9 procenta.

Na devizovém trhu dolar díky údajům o maloobchodních tržbách posiloval. Euro se naopak dostalo pod tlak kvůli nepříznivým zprávám o aktivitě zpracovatelského sektoru v eurozóně a vůči dolaru sestoupilo až na nejnižší úroveň za více než týden. Kolem 22:00 SELČ jednotná evropská měna ztrácela téměř 0,6 procenta a pohybovalo se těsně pod 1,123 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK