Kdy penzisté nemají nárok na nemocenskou?

08.04.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Při splnění zákonných podmínek mohou nemocenskou pobírat i penzisté. Podívejme se v několika praktických příkladech, kdy však nemají pracující důchodci na nemocenskou nárok.

Nemocenská je dávkou nemocenského pojištění a náleží od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti. Penzisté mají nárok na nemocenskou pouze při účasti na nemocenském pojištění. Výpočet nemocenské je v takovém případě stejný jako u ostatních zaměstnanců, nedochází k žádnému krácení. Při splnění zákonných podmínek mohou nemocenskou pobírat i pracující invalidní důchodci.

Nemocenská z důchodu?

Penzista Radek pobírá státní důchod ve výši 13 100 Kč, žádné jiné příjmy nemá. Pouze ze státního důchodu nemocenská nenáleží, v případě nemoci nemůže Radek pobírat nemocenskou.

Nemocenská při DPP a předčasném důchodu

Paní Natálie si v předčasném důchodu přivydělává na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční mzdou 10 000 Kč. V případě nemoci paní Natálii nemocenská nenáleží, neboť práce na dohodu o provedení práce s hrubou odměnou 10 000 Kč a méně nezakládá účast na nemocenském pojištění. Z hrubé odměny do limitu se totiž neplatí sociální pojištění. Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého se platí sociální pojištění. V opačném případě by nemohli současně pobírat předčasný důchod. V praxi tedy nemohou mít výdělečně činní předčasní důchodci nárok na nemocenskou.

Má pracující důchodce nárok na nemocenskou

(foto: Pixabay)

 

Limit 70 kalendářních dnů

Pan Tomáš pracuje v řádném starobním důchodu na zkrácený úvazek. Z důvodu práce na zkrácený úvazek je penzista Tomáš účasten na nemocenském pojištění. Pan Tomáš však již v roce 2020 vyčerpal pobírání nemocenské v rozsahu 70 kalendářních dní. Nemocenské příjemci starobního důchodu náleží nejvýše 70 kalendářních, nad zákonný limit stanovený v § 28 zákona o nemocenském pojištění nelze nemocenskou v daném roce obdržet. Maximálně 70 kalendářních dní mohou nemocenskou pobírat i invalidní důchodci třetího stupně. Pro invalidní důchodce prvního a druhého stupně platí obecné podmínky jako pro ostatní zaměstnance, limit 70 kalendářních dní se na ně nevztahuje.

Nemocenská a výpověď

Paní Veronika v řádném starobním důchodu pracovala na smlouvu na dobu určitou. Nárok na nemocenskou paní Veronice náleží do dne, jímž skončila doba zaměstnání. Penzisté nemohou pobírat nemocenskou po skončení doby zaměstnání.

Nemocenská při pronájmu a kapitálovém příjmu

Penzista Martin má vysoké pasivní příjmy dle § 8 (kapitálové příjmy) a § 9 (pronájem) zákona o dani z příjmu. Přestože pan Martin každý rok odvádí vysoké částky na dani z příjmu fyzických osob, tak v případě nemoci nemá nárok na nemocenskou. Pasivní příjmy nezakládají účast na nemocenském pojištění. Platba daně z příjmu fyzických osob není rozhodující.

Vrácení daně z příjmu z důvodu nemocenské

Z nemocenské se neplatí daň z příjmu fyzických osob až do ročního limitu, proto penzisté čerpající měsíc či dva nemocenskou obdrží po provedeném ročním zúčtování daně nebo po podaném daňovém přiznání daňovou vratku. V ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání se vždy uplatní daňová sleva na poplatníka v nekrácené částce 24 840 Kč, a to bez ohledu na dobu pobírání nemocenské. Za rok 2019 je od daně z příjmu osvobozen příjem získaný ve formě dávky z nemocenského pojištění, důchodového pojištění až do 36násobku minimální mzdy platné k 1. lednu, tj. do částky 480 600 Kč ročně.


Také si přečtěte:

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 29 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY