Nezaměstnanost na Slovensku klesla na novodobé minimum 5,03 pct

23.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 23. dubna (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku letos v březnu klesla na nejnižší úroveň od vzniku státu v roce 1993. Nezaměstnanost dosáhla 5,03 procenta, v únoru byla na úrovni 5,16 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, jež v zemi řídí úřady práce.

Navzdory zlepšení situace na slovenském trhu práce je nezaměstnanost na Slovensku dlouhodobě vyšší než v České republice, kde míra nezaměstnanosti v březnu klesla na tři procenta z únorových 3,2 procenta.

\"Jistý ekonomický vrchol nastal v minulém roce, trh práce pokračuje v pozitivních číslech,\" řekl novinářům slovenský ministr sociálních věcí Ján Richter. Dodal, že v březnu firmy najímaly zaměstnance i na sezonní práce.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, se v březnu na pětimilionovém Slovensku snížil na 137.962 osob. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku ubylo téměř 15.900 nezaměstnaných.

Slovenské úřady práce v březnu evidovaly 88.093 volných pracovních míst. Zaměstnavatelé, kteří od letošního roku musejí hlásit úřadům volná místa, hledají pracovníky zejména na různé dělnické pozice.

Adrian Bobok hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK