Ceny ropy se drží poblíž šestiměsíčního maxima

24.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 24. dubna (ČTK) - Ceny ropy dnes vykazují pouze mírné změny a drží se poblíž svého šestiměsíčního maxima. Zpráva o růstu zásob ropy ve Spojených státech na maximum od října 2017 vyvážila obavy z oslabení nabídky suroviny kvůli těžebním škrtům v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců, stejně jako kvůli americkým sankcím vůči Venezuele a Íránu.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:00 SELČ stagnovala na 74,51 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI ztrácela zhruba 0,6 procenta na 65,93 dolaru za barel.

Podle amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) se zásoby ropy v USA v minulém týdnu zvýšily o 5,5 milionu na 460 milionů barelů, zatímco analytici v průměru očekávali růst o 1,3 milionu barelů. Pokles zásob benzinu o 2,1 milionu barelů také překonal očekávání.

Těžba ropy v USA se podle údajů EIA minulý týden vrátila na rekordních 12,2 milionu barelů denně.

Spojené státy v pondělí oznámily, že ukončí výjimky ze sankcí vůči Íránu a uvedly, že partnerem pro nastolení rovnováhy na trhu jim bude Saúdská Arábie. Podle některých analytiků ale trh bude nakloněn spíše růstu cen, neboť prorůstové faktory na něm stále převažují. Podle analytika Carstena Fritsche z bankovní společnosti Commerzbank je pravděpodobnější růst ceny Brentu na 80 dolarů za barel, než pokles pod 70 dolarů.

Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih dnes prohlásil, že těžba ropy v jeho zemi bude v květnu zhruba na úrovni předchozích měsíců. \"Navzdory tomu, co se děje ve Venezuele a navzdory zpřísnění sankcí vůči Íránu se zásoby dál zvyšují. Nevidím nutnost nyní cokoliv dělat,\" řekl Fálih.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 74,51 74,51 New York - NYMEX WTI červen 65,93 66,30

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK