Máte doma zvíře? Víte, kolik stojí jeho léčba a vylomeniny?

03.05.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Mít doma zvíře je dnes běžné nejen na menších městech a vesnicích, ale i ve velkých aglomeracích. Jenže tito tvorové na rozdíl od lidí nemají zdravotní pojištění, takže jejich choroby musíme platit ze svého. A nejen choroby. Zvířata mohou také ublížit přímo či zprostředkovaně jiným. Jste proti podobným událostem pojištěni?

Kdo doma chová nějaké domácí zvíře, ten ví své. Jeho nemoc nebo ošetření úraz přijde na pěkný balík, a pokud připočítáme i kontroly, dostaneme se i k částkám v řádu desetitisíců. To ale není nutné.

I domácího zvířecího mazlíčka si totiž můžete nechat pojistit. Překvapí vás asi, že pojistná částka je i několikrát vyšší než u lidí. Přesto se to ale vyplatí.

No, a protože jsou to zvířata, je taky lepší připojistit se proti škodám, které mohou způsobit. A jak dobře víme, pes může klidně někoho kousnout a kočka shodit u sousedů drahou keramickou vázu. Je asi jasné, na kom se pak kousnutý či majitel vázy bude hojit.

Kdo za to může?

Když už dojde k nějaké nehodě, za kterou může náš domácí zvířecí mazlíček, je jasné, že je za ni zodpovědný jeho majitel. Měl si totiž zvíře lépe ohlídat, aby nedošlo třeba k onomu pokousání, anebo ke zničení či poškození nějaké věci. Věc se možná odbude finančním vyrovnáním, ale s kousnutím už taky může vyhledat poraněný člověk lékařskou pomoc, a navíc chodit na kontroly svého zranění k lékaři. Ošetřovné, doprava do nemocnice, ztracený čas – to vše jsou náklady, které po vás může poškozený požadovat.

Když dojde k nejhoršímu

Nemusí to být vše. Existují i horší varianty. Pokud vaši kočku, jinak klidného tvora, něco vyděsí, může se pustit na silnici a vběhnout pod projíždějící auto. Řidič se jí instinktivně snaží vyhnout, strhne volant a narazí třeba do sloupu elektrického vedení, nebo do jiného vozu. Kvůli jedné vyděšené kočce jsou pak škody na poničeném automobilu, sloupu elektrického vedení, a když by bylo nejhůř, tak mohou být zranění i lidé v automobilu.

To už jsou škody ve statisících až milionech. Jste na něco podobného připraveni? Jestliže máte zvíře pojištěné, tak ano. Bez pojistky platíte ze svého. A to bez ohledu na to, že vám zvíře uteklo třeba jen proto, že soused opravuje plot a vzniklou dírou se váš Alík nebo Micinka neplánovaně vzdálili z bydliště a způsobili nějaký incident.

Musíme dodat, že ve větších městech jsou lidé na podobnou situaci připravení víc než v malých obcích, kde se můžete setkat s volně se potulujícími zvířaty, kteří své pány – majitele evidentně mají. Což je poznat třeba z jejich protiklíšťových obojků.

 

Městští mazlíčkové

Mezi chovateli jsou jednoznačně nejrozšířenější psi, ve městech je jich opravdu hodně. Jejich majitelé si je vodí na procházky do parků, ale třeba jen venčit po sídlišti. Málokdo si troufne mezi ostatními lidmi, kteří s sebou mají často také zvířata, pouštět své mazlíčky bez vodítka. Horší je to s těmi, kteří se nemohou od svých zvířecích přátel odloučit. Anebo to může být i naopak, že zvíře dlouho bez pána nevydrží a štěkotem a vytím zburcuje celý dům a přilehlé okolí. To pak pán s sebou vzít prostě musí. A bere ho i na nákupy, cestuje s ním městskou hromadnou dopravou.

Z toho ale zvířata velkou radost nemají. Svůj stres mohou dávat najevo agresivitou, jejíž důsledky mohou skončit v horším případě na pohotovosti, v lepším pak vyrovnáním majitele psa za roztrhané či jinak poškozené oblečení. A abychom nediskriminovali psy, i kočky se dokážou svými drápky na oblečení lidí podepsat.

Jak si nastavit pojištění

Odborníci v pojišťovnictví říkají, že optimální je mít zahrnuté pojištění odpovědnosti za nehody způsobené zvířetem v pojištění domácnosti, a limit plnění si určit nad 2 miliony Kč. Stojí to od 600 Kč, nebo víc. Záleží zde také na tom, o jaké zvíře jde, za psa se zpravidla platí víc než za kočku. Ohled se ale bere také na stáří mazlíčka a třeba na fakt, zdali jste jej nechali očipovat a jestli bydlí na zahradě, nebo u vás v kuchyni.

Samostatné pojištění psa nebo kočky už pořídíte za necelé tři stovky a vztahuje se na nehody na majetku (do 1 milionu Kč), zdraví (do 2 milionů Kč) a finanční škody (do 500 000 Kč).


Také si přečtěte:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel