Jak si Česko vede v cenách nájmů oproti zbytku Evropy?

06.05.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ceny nájmů rostou, koupit nemovitost je stále složitější a hůře dosažitelné. Právě proto výrazně stoupá poptávka po pronájmech. Jak jsou na tom Češi s cenami nájmů v porovnání s ostatními zeměmi a jaké to má důsledky na současný trh s nemovitostmi?

Za vysokou poptávku po nájmech nemůže jen horší dostupnost vlastního bydlení. Jiří Pácal, člen Asociace pro rozvoj trhu s nemovitostmi, vidí u nájmu výhodu v nízké vstupní investici a také v tom, že jej lze relativně snadno měnit, čímž se dají optimalizovat náklady na bydlení podle možností a potřeb.

Kolik Čechů vlastní nemovitost?

Češi upřednostňují především vlastnické bydlení. To udávají i statistiky poukazující až na 79 % lidí, kteří v Čechách vlastní nemovitost. V Německu se pak jedná o podstatně nižší číslo, a to o 51 %.

V širším ohledu se u nás investice do nemovitostí za účelem zisku opravdu vyplatí. Ve srovnání s ostatními evropskými státy je tento výnos téměř dvakrát vyšší a bydlení ve svém s sebou přináší i určitou jistotu a svobodu, kterou osoba žijící v pronájmu může hledat jen těžko.

Podle Alexandry Kockové, zástupkyně komunikace Svazu měst a obcí České republiky, vede u osobního vlastnictví jistota a stabilita. Vlastnící nemovitosti se totiž nemusí nikomu podřizovat.

Zvýšení cen nájmu v ČR v roce 2019

Podle dat Videobydlení.cz se cena nájmů bytů zvýšila v České republice zhruba o 16 %. Např. v Praze došlo k navýšení téměř o třetinu původní ceny. V Brně se podražení pohybuje okolo jedné pětiny. Dnes je tedy běžné platit nájem v hlavním městě napříč dispozicemi ve výši až 16 700 Kč oproti původním 12 000 Kč.

Se stoupajícími cenami úroků, zpřísňováním pravidel hypoték a zvyšující se poptávkou po bytech stoupá cena pro kupující. Zvýšení cen je také způsobeno i pomalou výstavbou bytů ve větších městech a přibývajícím počtem obyvatel. Jen v roce 2017 se Praze zvýšil počet obyvatel o 14 000.

To všechno se logicky promítá i do pronájmů, jejichž hodnoty staví naše hlavní město dokonce na 11. pozici v evropské tabulce s 338 korunami za metr čtvereční prostoru. Přední místa však stále zaujímá Paříž s 681 Kč/m2, Londýn s 678 Kč/m2 a Amsterdam s 475 Kč/m2. Brno a Ostrava ale také nezůstávají pozadu, obsazují třicátou a čtyřicátou příčku tabulek.

Ačkoliv se množství bytových nájmů v Čechách pohybuje pouze okolo dvaceti procent jejich celkového počtu, investoři nemovitostí počítají s rostoucím zájmem o tento druh bydlení a více se zaměřují na jejich budování. Přesto poptávka stále výrazně převyšuje nabídku. Objevuje se navíc stále více osob, které jsou ochotny platit vyšší ceny. Na některé byty se dokonce vedou pořadníky.

“Významnou roli mají i neziskové bytové společnosti, především bytová družstva, a to již více než sto let. Bytová družstva stavěla ročně průměrně 30 tisíc bytů, dnes několik desítek a vykonávají hlavně správu bytového fondu. Nedostatek nabídky bytů tak vedl k cenové bublině a stálému růstu nájemného, meziročně i o desítky procent,” uvedl předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba.

 

Podle čeho si Češi vybírají nájem?

Dle ankety, kterou provedlo Videobydlení.cz, se až 74 % lidí, kteří shání pronájem, uchyluje k dlouhodobému pronájmu kvůli nedostatku financí. Češi při výběru pronájmu v prvé řadě hledí na cenu (60 %), druhým aspektem je vzhled nemovitosti a lokalita, ve které se byt nachází. Posledním, co u nich při výběru rozhoduje, je vybavení domácnosti.

Nejvíce zájemců o pronájem hledá bydlení pro 2 osoby. Největší poptávka je tedy logicky po dvoupokojových bytech. Nejsnáze najdou nájem ti zájemci, kteří nemají domácí mazlíčky a dokonce ani děti. Až 70 % lidí s dětmi má problém sehnat pronájem. V případě domácích mazlíčku se jedná ještě o vyšší číslo, a to o 76 %.

Zdroj: Videobydleni.cz

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ