Kdy může zaměstnavatel odvolat zaměstnance z dovolené?

15.06.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Myslíte si, že na dovolenou máte nárok a nikdo vám ji nemůže vzít? To se tedy pletete. Zaměstnavatel vám může dovolenou nejen zamítnout, ale dokonce vás z ní i odvolat.

I když má státní sektor ze zákona nárok na 25 dnů dovolené, soukromý minimálně na 20 a pedagogičtí pracovníci dokonce na 8 týdnů, nesmíme zapomínat, že dovolenou schvaluje zaměstnavatel. Pokud jej požádáte o dovolenou, není jeho povinností vám volno ve vámi vybraném termínu odsouhlasit. To on totiž rozhoduje o termínu.

Jak si zažádat o dovolenou?

Žádost o dovolenou musíte doručit zaměstnavateli minimálně 14 dní s předstihem. Musí mít navíc písemnou formu. Pouhým doručením však žádost schválena není, nejde totiž o ohlášení. Dovolená musí být schválena zaměstnavatelem, popř. i odborovou organizací a radou zaměstnanců, pokud něco takového firma má.

Když dovolenou určuje zaměstnavatel

Zaměstnavatel musí zaměstnanci určit dovolenou tak, aby byla vyčerpána v kalendářním roce, ve kterém na ni vznikl nárok. Pokud se pracovníkovi poskytne dovolená v několika částech, jedna z nich by měla činit alespoň 2 týdny v celku. Se zaměstnavatelem se však lze dohodnout i na jiné délce čerpání.

Čerpání dovolené v tomtéž roce, ve kterém na ni vznikl nárok, mohou narušit provozní důvody zaměstnavatele anebo překážky na straně zaměstnance. Pokud by k něčemu takovému došlo, zaměstnavatel musí umožnit vyčerpání dovolené nejpozději do konce následujícího kalendářního roku.

Nezapomeňte na cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

V následujícím roce může termíny čerpání do 30. června sám určit. Musí o tom ale zaměstnance písemně informovat, a to alespoň 14 dní předem. Pokud tak neučiní, čerpání dovolené si určuje zaměstnanec. O volno si musí písemně zažádat, a to také minimálně 14 dní s předstihem.

Odvolání zaměstnance z dovolené – přerušení dovolené

Zdroj: Shutterstock

Kolik peněz má zaměstnanec za dovolenou?

Za dny dovolené zaměstnanci náleží náhrada mzdy, a to ve výši 100 % z průměrného výdělku. Pro výpočet bude stěžejní mzda za poslední tři měsíce.

Kdy vás zaměstnavatel může odvolat z dovolené?

Zaměstnavatel může změnit termíny čerpání dovolené anebo vás z ní rovnou odvolat v den nástupu anebo kdykoliv během ní. Zákoník práce přitom nijak nevymezuje přesné odůvodnění, díky kterému je to možné.

Odborníci však tvrdí, že se mohou brát při odvolání zaměstnance z dovolené v potaz pouze vážné a hlavně náhlé provozní důvody, o kterých zaměstnavatel před započetím čerpání dovolené nevěděl. Mělo by navíc jít o takové důvody, které nelze vyřešit jinak než za přítomnosti zaměstnance.

 

Uhrazení nákladů za odvolání z dovolené

Pokud zaměstnavatel zaměstnanci změnil dobu čerpání dovolené anebo jej z ní rovnou odvolal, je podle odstavce 4 v § 217 Zákona 262/2006 Sb. zákoníku práce povinen pracovníkovi uhradit náklady, které vznikly zrušením dovolené. V praxi to mohou být např. storno poplatky, výdaje na náhradní dopravu z dané destinace a poměrná část ceny zájezdu za nevyužitou dobu.

K proplacení nákladů bude ale muset zaměstnanec šéfa vyzvat. Vzniklé výdaje bude nutné doložit fakturami a doklady o zaplacení.

Jak předejít odvolání z dovolené?

Dovolená slouží k odpočinku a relaxaci zaměstnance, ten během ní tedy nemusí plnit pracovní povinnosti. Není tedy nutné, aby kontroloval firemní email a byl dostupný na mobilu, a to i kdyby se mělo jednat o služební telefon. Není jeho povinností ani být online na interních komunikačních platformách firmy.

Aby vás zaměstnavatel mohl z dovolené odvolat, musí vám tuto skutečnost prokazatelně doručit, což nebude možné, pokud nebudete zvedat telefony, nebudete online a nebudete chodit na firemní email. Šéf vás navíc za to, že nebudete ve dnech volna k zastižení, nemůže ani nijak sankciovat.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: DANĚ