Jak vyřídíte cestovní pas pro miminko narozené v ČR nebo v zahraničí

10.05.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chystáte se na dovolenou, ale taky čekáte miminko? Možná se to narodí dřív a na dovolenou k moři pojedete už ve třech. A nebo naopak už doma tři jste a k tomu moři už máte dovolenou koupenou. Jen doklady vám chybí. Přečtěte si, jak vyřídit cestovní pas pro nejmenší děti.

Zdravý rozum sice velí, že s novorozenci a úplně malými dětmi nebudete cestovat daleko a už vůbec ne jen na týden k moři. Dětem často cestování moc neprospívá, mají totiž rády svůj režim a jakékoli vyrušení ze zaběhlých kolejí osladí pořádně pláčem.

To ale neznamená, že budete sedět doma. A pokud se na to cítíte, tak i nejmenším dětem mořský vzduch prospěje. Jak vyřídit cestovní doklady pro miminko? Na úvod je nutno poznamenat, že nestačí pouze zapsat dítě do svého cestovního pasu. Tato možnost byla zrušena a v současné době každá osoba, i to nejmenší dítě, potřebuje při přechodu českých hranic mít s sebou cestovní doklad. A to buď občanský průkaz nebo cestovní pas.

Cestovní pas pro miminko

Pro malé miminko vyřídíte cestovní pas i občanský průkaz stejně jako pro každé jiné dítě.

Pro úplné novorozeně a pro vyřízení cestovního pasu potřebujete:

  • rodný list dítěte,
  • občanský průkaz, nebo cestovní pas zákonného zástupce (rodiče),
  • pokud dítě nemá trvalý pobyt na území ČR, bude nutné i osvědčení o státním občanství.
  • Pas se vydává do 30 dnů za poplatek 100 Kč.
  • Doklady potřebné pro vyřízení dětského pasu

Jak vyřídit dětský pas pro miminko

(foto: Pixabay)

4 problémy, které vás čekají při vyřizování miminkovského pasu

(1) O pas můžete zažádat až s rodným listem. Pokud tedy chcete cestovat opravdu brzy po porodu, tak budete muset žádat o zrychlené vydání pasu. Za to si ale připlatíte. Cestovní pas vám může být vydán do pěti dnů, ten bude stát 1000 Kč. Za poplatek 2000 Kč můžete získat pas do 24 hodin. Vše o cestovních pasech ve zrychlených lhůtách pro vydání

(2) Dítě se musí na pas vyfotit. Focení na doklady probíhá na samotném úřadu, nemusíte s sebou nosit už hotové fotky. Problém u focení úplně nejmenších dětí je spojený s faktem, že ještě neudrží hlavičku. Zároveň ale dokladová fotka musí splňovat všechny podmínky a paní úřednice u přepážky cestovních pasů nový pas neudělá, dokud nebude mít správně vyfoceno. Dříve bylo i možné fotit děti v autosedačce nebo na klínu, dnes ho ale budete držet ve výšce, aby za dítětem bylo neutrální pozadí. Dítě vám nesmí řvát, nemělo by ani spát, oči by měly být otevřené a pusa zavřená. A teď to všechno naštelujte do správné polohy u novorozence, kterému se to určitě líbit nebude.

(3) Pokud uděláte navíc pas opravdu malému miminku, tak se připravte, že k dokladové přepážce půjdete s dítětem brzy znovu. Malé děti opravdu rychle rostou a rychle mění svou podobu. Správně byste neměli cestovat s pasem, kde si dotyčný není na fotce podobný. Proto se také u velmi malých dětí doporučuje měnit doklady po roce.

(4) Může se také stát, že bydlíte v zahraničí, nebo že cestujete a dítě se narodí v zahraničí. V takovém případě se připravte na trošku zdlouhavější vyřizování.

 

Co dělat, když se narodilo dítě v zahraničí

Pokud se dítě narodí v zahraničí, tak nejdříve je nutné požádat o cestovní doklady pro miminko, které mu umožní cestu zpět do ČR. Tyto doklady získáte na ambasádě v dané zemi. K žádosti o cestovní doklad do ČR je nutné předložit rodný list dítěte z dané země, který je doložen apostilou. Dále potřebujete svůj cestovní pas, 2 pasové fotografie dítěte. Tento doklad bývá většinou vystaven na počkání a můžete s ním cestovat zpět do ČR. Za vystavení dokladu zaplatíte poplatek dle místního sazebníku v místní měně (400 Kč).

Na tento doklad ovšem můžete cestovat pouze do ČR, pro cestu zpátku už miminko bude potřebovat svůj vlastní normální cestovní pas. Problémem ovšem je, že pro vydání pasu budete potřebovat český rodný list. Jeho získání trvá i několik měsíců. 

Dítě musíte nejdřív zapsat do zvláštní matriky v Brně. K tomu potřebujete:

  • český doklad totožnosti jednoho z rodičů, ten osvědčuje nárok dítěte na české občanství,
  • dále rodný list tohoto rodiče,
  • originál rodného listu dítěte vystaveného v cizině, je nutné opatřit úřední překlad, v rámci EU stačí vícejazyčný standardní formulář,
  • český oddací list, pokud se dítě narodilo nesezdanému páru, musí se k zápisu narození dostavit otec i matka
  • žádost o zápis narození.

Žádost o zápis do zvláštní matriky můžete podat na jakémkoliv matričním úřadu, na zastupitelstvu v zahraničí nebo osobně přímo na oddělení zvláštní matriky: Oddělení zvláštní matrika, Odboru matrika ÚMČ města Brna, Brno-střed, pracoviště Husova 3, úřední hodiny: pondělí a středa 8.00 - 17.00 hod. Žádost je zdarma. Nevýhodou ovšem je, že rodný list bude vystaven ve lhůtě 30 dnů, ve složitých případech to může trvat až 60 dnů. Teprve poté pak můžete zažádat o cestovní pas.

Při zápisu do zvláštní matriky také vznikne dítěti platný trvalý pobyt v ČR. Pokud rodiče nemají v ČR trvalý pobyt, bude nutné ukončit i trvalý pobyt dítěte. Nebo jinak vyřešit u koho a kde bude mít dítě v ČR trvalý pobyt.

Pamatujte také, že pokud dítě nebude mít trvalý pobyt v ČR, bude nutné k žádosti o cestovní pas doložit i doklad o státním občanství dítěte. Ten vydávají krajské úřady.

Pokud trvale bydlíte v zahraničí a necestujete do ČR, tak veškeré doklady pro miminko můžete vyřídit na zastupitelstvu v zemi trvalého pobytu. Tam zažádáte o rodný list i o cestovní pas. Jen se připravte na delší lhůty pro vydání dokladů. Nový cestovní pas vydává zastupitelský úřad ve lhůtě 120 dnů.


Také si přečtěte:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: Spotřebitel