Kdy a proč slavíme Den dětí?

19.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Den dětí je zažitým dnem plným her, soutěží a sladkostí. V České republice se tento den slaví každý rok a účast rodin s dětmi bývá na veřejných oslavách více než hojná. Tento den se slaví po celém světě, ale ne ve všech zemích ve stejný den, tedy prvního června. Kdy se tedy ještě slaví Den dětí?

Stejně jako Den matek nebo Den otců i dětský den není jen jeden, ale vzniklo jich více postupně v různých částech světa. A jak oslava maminek a tatínků, tak i prapočátky Dne dětí jsou spojeny s církevní oslavou a s kostelem.

Jak a proč vznikl Den dětí

První Den dětí se slavil druhou červnovou neděli v roce 1857. V tento den reverend Charles Leonard, který byl pastorem v městečku v Massachusetts v USA, sloužil speciální mši za děti. Leonard pojmenoval tento den jako Den růže, později jako Den květin a nakonec se ustálilo pojmenování Den dětí. Tímto byla zahájena tradice dne v USA.

Další datum pro oslavu Dne dětí se objevilo v Turecku, kde v roce 1920 byl 23. duben stanoven jako národní svátek Den dětí. První červen jako Den dětí pak byl vybrán na shromáždění Mezinárodní demokratické federace žen v roce 1949 v Moskvě. Tento den byl během socialismu slaven ve všech zemích sovětského bloku podobně jako Mezinárodní den žen. V padesátých letech pak OSN ještě vyhlásila tzv. Světový den dětí, který se slaví od roku 1954, a to dne 20. listopadu.

V dnešní době se tak Den dětí slaví v několika různých dnech a termín oslavy se liší v různých částech světa.

Čtěte také: Kdy je Mezinárodní den žen?

Kdy se slaví Den dětí?

(foto: Shutterstock)

 

Kdy se slaví Den dětí

  • V Česku a v dalších postsocialistických zemích se slaví 1. června, což v roce 2023 připadá na čtvrtek
  • Na Slovensku se Den dětí slaví stejně jako v Česku, tedy prvního června. Stejně tak se tento den připomíná v ostatních státech východní a jihovýchodní Evropy.
  • Prvního června se den slaví i v Číně, v Mongolsku a v dalších státech jihovýchodní Asie.
  • 20. listopadu, tedy v den, který vybralo OSN, se Den dětí slaví například ve Francii a Španělsku, ve Finsku, Švédsku, Švýcarsku, v Chorvatsku, Slovinsku a Srbsku, na Kypru, v Řecku a v Kanadě.
  • Arabské země, jako například Egypt nebo Spojené arabské emiráty, také slaví Den dětí 20. listopadu. V tento den si děti připomínají i v Izraeli a také v JAR. V JAR se Den dětí připomíná i první sobotu v listopadu (4. 11. 2023), ale nijak se tento svátek vlastně neslaví.
  • V Turecku se den stále slaví 23. dubna, tento den je dokonce národním svátkem.
  • V USA se svátek slaví druhou neděli v červnu, 11. června 2023.
  • V Austrálii slaví celý dětský týden, Národní dětský týden připadá na čtvrtou neděli v říjnu.
  • Ve Velké Británii a také ve Španělsku se děti připomínají druhou neděli v květnu, 14. května 2023.
  • V Německu a v Rakousku se Den dětí slaví 20. září.
  • Maďarsko slaví Den dětí poslední neděli v květnu, 28. května 2023.

Jak se slaví Den dětí

Oslavy jsou různé. Mnohé rodiny dávají přednost domácí oslavě, kupují dětem čokoládu nebo jiné sladkosti. Výjimkou nejsou ani drobné hračky jako dárek pro nejmenší děti.

V České republice je tento den ovšem velmi tradiční oslavou a snad v každém městě můžete najít nějakou formu veřejné oslavy. Ta většinou probíhá v rámci dne plného her a soutěží, který organizuje třeba místní dům dětí a mládeže nebo jiná organizace města. Oslava také často probíhá i v jiné dny než 1. června, v některých městech tak můžete Den dětí oslavit už poslední květnový víkend, nebo naopak až druhý víkend v červnu. 


Také si přečtěte: Přehled státních svátků a volných dnů v ČR


Jak se vyznáte v českých státních svátcích?

Kdy je Den české státnosti?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 17 krát

Články ze sekce: Spotřebitel