Stěhujete se? Podívejte se, jak neudělat chybu při přepisu energií

17.05.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Když se stěhujete, jednou z mnoha věcí, kterou musíte vyřídit, je přepis energií. Nevyhnete se vyplňování formulářů a žádostí či dokládání dokumentů. Na co nezapomenout? A jak se vyhnout pokutě, kterou si někteří dodavatelé mohou naúčtovat? 

Odběr elektřiny nebo plynu se vždy váže ke konkrétnímu odběrnému místu, a tak si elektroměr nebo plynoměr s sebou nemůžete odstěhovat do nového bydliště. Při opuštění starého bytu nebo domu byste měli ukončit dodávky energií, a vyhnout se tak nepříjemnému překvapení, kdy vám přijde vyúčtování za energii, kterou spotřeboval nový majitel či nájemník.

Aby vám při vyúčtování energií nebylo do breku...

Přepis energií vás může přijít draho

Zdroj: Shutterstock

Smlouvu s dodavatelem vypovězte

Důležité je ukončit smlouvu na dodávky energií, kterou máte s dodavatelem sjednanou. Stěhování z odběrného místa ale ne všichni dodavatelé uznávají jako důvod pro bezplatné ukončení smlouvy. I podle legislativy není stěhování z odběrného místa automatickým důvodem pro končení smlouvy. Přesto existují možnosti, jak se ze smlouvy na dobu určitou vyvázat a nic neplatit. Jiná je situace, pokud chcete zůstat u stejného dodavatele. V takovém případě byste ho měli informovat o stěhování na jiné místo a v ideálním případě vás celým procesem změny provede.

Konkrétní postup i seznam potřebných dokumentů se při přepisu odběrného místa u dodavatelů liší. Obvykle je nutné vyplnit žádost o ukončení odběru, kam se uvádí i důvod výpovědi (v tomto případě stěhování) a zároveň je nutné doložit vztah k odběrnému místu, například prostřednictvím kupní či nájemní smlouvy. Někteří dodavatelé pak vyžadují i výpis z katastru nemovitostí. V některých případech vám bude stačit čestné prohlášení.

Bez potvrzení to nejde

Rozdíl je mezi ukončením smlouvy na dobu určitou a neurčitou. Smlouvu na dobu neurčitou můžete vypovědět kdykoli. Výpovědní lhůta bývá většinou tři měsíce a potom můžete pohodlně dodavatele změnit. „Většina smluv na energetickém trhu je však uzavřena na dobu určitou. Poznáte to například už z názvu produktu, který bývá doplněn číslovkou 24 nebo 36, jež určuje počet měsíců trvání smlouvy,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. Na jak dlouhou dobu byla smlouva s dodavatelem uzavřena bývá uvedeno ve smlouvě nebo v obchodních podmínkách.

Někteří dodavatelé nemusí stěhování uznat jako důvod pro bezplatnou výpověď smlouvy na dobu určitou. „Požadovat mohou například i doklad, že spotřebitel nemůže v novém odběrném místě pokračovat v odběru dodávek od stávajícího dodavatele. Dalším nutným dokladem může být potvrzení o tom, že nový nájemník či majitel nemovitosti na sebe odmítl převést stávající smlouvu o dodávkách energií,“ dodává Lukáš Zelený.

Jednou z možností, jak se vyhnout placení smluvních pokut za předčasné ukončení smlouvy, je přepis smlouvy na nového majitele nebo nájemníka, jenž bude energii v odběrném místě odebírat. „Další možností je, že se odběratel s dodavatelskou společností domluví, že od ní bude odebírat energie i v novém bydlišti,“ dodává Lukáš Paleček z EnergetickéPoradny.cz.


Čtěte také:

Máte při stěhování nárok na náhradní volno?

Příliš drahá levná elektřina

Výhody elektromobilů, co je v ČR brzdí?


Ohlídejte spotřebu

Nedílnou součástí přepisu energií je i provedení samoodečtu, které dá oběma stranám (původnímu a novému odběrateli) jasnou a férovou odpověď na to, kolik by měl za dosud odebranou energii zaplatit původní odběratel, a odkdy jde již spotřeba na vrub novému nájemníkovi či majiteli. „Nejjednodušší je, aby obě strany podepsaly předávací protokol, kde si vzájemně odsouhlasí stavy na měřidlech.Z webu si mohou stáhnout připravený formulář předávacího protokolu. Mimo jiné v něm uvedou i novou doručovací adresu pro zaslání konečného vyúčtování,“ doporučuje Robert Šíma ze společnosti Bohemia Energy.

Při stěhování má spolupráce obou stran svoji zásadní výhodu i z dalších důvodů. Pokud budete postupovat společně, měli byste se spolehlivě vyhnout situaci, kdy by odběratel „na odchodu“ ukončil smlouvu k určitému datu a nový odběratel se přihlásil k dodávkám elektřiny třeba až později. Tím by totiž mohla hrozit na odběrném místě možná demontáž měřidla.

 

Vyúčtování klidně reklamujte

Pokud vše proběhne dobře a dodavatel bude souhlasit s ukončením smlouvy, je posléze povinen vystavit takzvanou ukončovací fakturu, právě na základě odečtu. I zde ale mohou vzniknout zádrhele. „V naší spotřebitelské poradně jsme se setkali i s případy, kdy dodavatelé účtovali spotřebu za stejné období jak původnímu, tak novému odběrateli. Je proto vhodné mít zaznamenány údaje o spotřebě a vyúčtování případně reklamovat, doporučuje Lukáš Zelený.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ