Nezvládnutý alkohol – vlak do pekla

13.05.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Když se o někom říká, že pije, myslí se tím, že konzumuje alkoholické nápoje v takové míře, že si toho všimlo i jeho nebo její okolí. Chováním, které společensky nestandardní, na sebe konzument alkoholu upozorňuje. Zpočátku se tomu můžeme usmát, jenže někteří jedinci takhle nastupují do vlaku do pekla.

Odborníci vysvětlují, že alkohol je látka, na které vzniká závislost psychická i fyzická. Některé léky mají podobný účinek: v nižších dávkách ztrácejí lidé zábrany, jsou aktivnější a ztrácí se u nich úzkost. Jenže ve chvíli, kdy se dávky zvyšují, se dostavuje útlum. Tělo může být dokonce tlumeno natolik, že některé orgány přestanou úplně pracovat. Třeba dojde k zástavě dechu. Plyne z toho jediné. Nikdy nebrat s alkoholem léky a samotný alkohol s mírou. Jen málokdo totiž dokáže přesně poznat, kdy se z aktivní části působení překlopí do útlumu.

Napije se – no a co?

Alkohol naše společnost toleruje. Jen málokdo je abstinent, a nikdo se nediví, že Patrik z kanclu odvedle se včera trochu „lízl“ a dneska s ním nic není. Měl toho chudák dost v práci a doma to nemá taky růžové. A tak se pomocí alkoholu hodil do modu „OFF“ a na chvilku se ztratil z reality. Patrik je ale v pohodě, cestu zpět si vždycky najde a podobný „výlet“ mu pomůže.

Horší je to s těmi, kteří jsou zlomení a bez vůle. Pokud se dostanou do spárů alkoholu, může se taky stát, že se z podobných výletů nevrací, a co je horšího, někdy se ani vracet nechtějí. Nastupují do vlaku do pekla, jehož poslední zastávka může být v lepším případě v psychiatrické léčebně, v horším už pak mimo nám známý život na Zemi.

Hovoříme o dospělých lidech. Daleko větší nebezpečí je ale u mladých v pubertálním věku, na prahu dospělosti. Jenže kde ten práh je? Byla u něj nějaká delegace, která by nás mezi dospělými lidmi uvítala a řekla, že teď už leccos můžeme a některé zvyky patří nenávratně do právě prožitého dětství? Já si tedy na nikoho podobného nepamatuji. Rodiče kázali, ve škole něco tvrdili, což bylo spíš komické. Ale k dospělosti patří alkohol, dospělí přece pijí jako o závod. Takže jak oslavit první rande, získání řidičáku nebo maturitu?

Závislost na alkoholu – léčba, následky

Zdroj: Shutterstock

Chci, nebo nechci?

Když se lidé dostanou do rozjíždějícího se alkoholového vleku, mnozí si začnou uvědomovat, že takhle to dál nepůjde. Začínají totiž fyzicky i psychicky chátrat a pití alkoholu jim způsobuje nemalé problémy v práci, doma i ve společnosti.

Je asi jasné, že základem protialkoholové léčby je abstinence. Pokud alkoholik chce přestat, ale chybí mu vůle, může být také nasazen lék, který v kombinaci s alkoholem působí velmi nepříjemné stavy a nutí člověka alkohol nepít. Takže říct si – hned s tím končím, to je poměrně jednoduché. Horší je vydržet a nesáhnout po lahvi, když jsem na to za jistých situací zvyklý.

Když chodíte s kamarády každý týden na pivo a na příští schůzce si nedáte – vzbudíte pozornost, úšklebky, legraci. Proto odborníci říkají, nebojujte s tím, vyhýbejte se těm situacím, hospodám a bohužel i kamarádům. Znamená to nový začátek bez alkoholu a starého života. Prostě nic lehkého.

Někteří lidé si ale chodí odvykat z donucení: dal jim nůž na krk partner, nebo v práci už toho měli zkrátka dost. Nemají vnitřní motivaci a na odvykání nespolupracují, spíš se mu brání. Doma mají schované lahve a sami si namlouvají, že alkohol je pro ně stejně ta nejlepší „medicína“. Tady se pak řešení hledá těžko.

 

Jinak muži a jinak ženy

Jinak se k alkoholu staví ženy a jinak muži. Žena popíjí doma a nikdo na to nemusí dlouho přijít. Je to tím, že u žen se pití alkoholu jen tak nepromíjí. U mužů se bere jako normální způsob života.

Možná vás napadne, jestli se vůbec vyléčený alkoholik může ještě někdy napít? Podle expertů zde opět záleží na vůli. Pokud to jedince zvládne, je možné se občas napít. Jestliže ale cítí, že je to jízdenka do pekelného vlaku, ze kterého se m podařilo včas vystoupit, riskovat by to neměl.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel