Kdy začínají Češi řešit důchod? V důchodu?

18.05.2019 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nepříjemné věci se snažíme odkládat. Je to asi i přirozené, ale není to příliš rozumné. Týká se to například důchodu. Pro většinu z nás je doba jeho vyplácení, a hlavně spoléhání se na peníze státu, hodně vzdálená. Možná bychom si měli uvědomit, že ta vzdálenost k seniorskému věku se každou minutou zkracuje a přibližuje.

Podle jednoho z průzkumů většina občanů České republiky na život v seniorském věku nemyslí. Tím pádem se na něj ani nepřipravují. Lidé vlastně ani pořádně neví, v jakém věku už nebudou muset pracovat a budou mít nárok na důchod. Tuší, že od státu nebudou dostávat žádný balík, ale kolik jim přijde konkrétně na účet, to si raději ani nevypočítají. Proč se tak bojíme doby, kdy bychom si měli užívat a odpočívat po produktivně prožitém životě?

Také odkládáte důchodové spoření na později?

Kdy začít šetřit na důchod?

Zdroj: Shutterstock

Důchodu nejblíž, povědomí nejmenší

Pro jistou pojišťovnu byla nedávno vypracována studie postavená na průzkumu, do kterého byla zahrnuta asi tisícovka ekonomicky činných lidí z ČR, věkové rozmezí bylo 20 až 60 let. Výsledky se daly očekávat, na druhou stranu ale byly překvapivé. Ukázalo se například, že devět z deseti lidí vůbec neví, ve kterém věku půjde do důchodu, tedy přesněji, kdy jim vznikne nárok na starobní důchod. Čím byl tázaný mladší, tím byly jeho vědomosti o důchodu nižší. Na druhé straně ale víc než 50 % respondentů se hádáním přiblížila věku odchodu do penze, takže alespoň přibližně tušila, kdy se stanou důchodci.

Skoro přesně polovina tázaných nad 55 let, tedy lidé, kteří to mají do důchodu opravdu velmi blízko, vůbec netušila, kdy budou mít na starobní důchod nárok.

Tip: Důchodová kalkulačka

Kolik spořit? Dvě třetiny to nezajímá

Když jsme v úvodu zmiňovali, že pokud tušíme nepříjemná fakta, příliš se s nimi seznámit nechceme, v dalším bodu průzkumu to platí 94 ku 6. Skutečně pouze šest lidí ze sta si již spočítalo, kolik peněz budou v důchodu od státu pobírat. Další třetina z tázaných se chystá si důchod spočítat. Ale dvě třetiny se s patrně nepříjemnou cifrou vůbec seznámit nechce a chovají se, jako by se jich výše důchodu vůbec netýkala. V této skupině převažovaly ženy.

Jestliže už lidé překonali obavy a očekávaný důchod si vypočítali, dopěli k částce mezi 10 až 15 tisíci Kč. Udělala to tak přibližně třetina respondentů. Zajímavá byla očekávání. Ženy byly naladěny spíš pesimističtěji, většina z nich očekávala důchod pod 10 tisíci Kč, penzi nad 15 tisíc Kč očekávalo jen 1 % z nich. Sumu kolem, nebo nad 15 tisíc Kč ale očekává desetina ekonomicky produktivních mužů. 

Očekávání a realita důchodů v ČR

To jsou očekávání, jaká je pravda? Opět se vracíme na začátek – o svém důchodu toho moc nevíme. V celkovém součtu očekává důchodový příjem 10 až 15 tisíc korun zhruba třetina respondentů. Tohle pásmo ale ve skutečnosti zahrnuje tři čtvrtiny přiznaných starobních důchodů.

Další více než třetina tázaných se bála, že jejich důchod ani nedosáhne částky 10 tisíc Kč a jako třešnička na neznalostním dortu působí informace, že se tak malého důchodu bojí až 28 % lidí i s vyššími příjmy. Přičemž podobnou sumu pod 10 tisíc Kč dostává zhruba jen desetina důchodců.

Tip: Valorizace důchodů 2020 - o kolik vám poroste důchod?

Budou nám peníze v důchodu stačit?

Jaký si vlastně udělat ze studie závěr? Skoro každý respondent má jasno v tom, že peníze od státu mu v důchodovém věku nebudou stačit. Jen jeden ze sta si to nemyslí. Třetina se obává, že peníze nebudou stačit ani na pokrytí základních životních potřeb, zbytek chce svůj důchod věnovat právě na tyto potřeby a doufá, že to bude stačit.

Třetina lidí by chtěla mít důchod mezi 20 až 25 tisíci Kč, víc by chtělo zhruba 14 procent lidí. Dvě pětiny, tedy největší skupina dotazovaných, by bylo spokojeno s důchodem mezi 15 až 20 tisíci korunami, jen jedno procento uspokojí částky do 10 tisíc Kč.

Z výzkumu rovněž vyplynulo, že se část lidí již začíná zajímat o příjem v seniorském věku, např. o důchodové připojištění se zajímají, nebo si už zařídili, dva ze tří mužů a polovina tázaných žen.

 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ