Co je třeba pro vyřízení prvního občanského průkazu

12.07.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Občanský průkaz patří mezi základní osobní doklady, které má každý z nás. Jak vlastně získáte svůj první občanský průkaz a jaké doklady musíte při žádosti předložit?

Vlastnit občanský průkaz patří k povinnosti každého občana staršího 15 let. Občanský průkaz může být vydán i jedinci, který je mladší 15 let. Pokud ale tento tzv. dětskou občanku nemá, je povinen do 30 dnů od svých patnáctých narozenin požádat o vlastní občanský průkaz.

Doklady, které potřebujete k žádosti o první občanský průkaz

Při žádosti o občanku je nutno předložit:

  • originál rodného listu (nebo jeho ověřenou kopii),
  • nebo cestovní pas, pokud byl vystaven ještě před 15. narozeninami,
  • v případě, kdy jsou pochybnosti o státní příslušnosti žadatele, je nutno doložit i dokumenty dokazující občanství.

O první občanský průkaz můžete zažádat na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností. Jako nový občanský průkaz bude vydána tzv. e-občanka. Tedy občanský průkaz s elektronickými funkcemi.

Žádost bude vyplněna úředníkem na úřadu. Není nutné přikládat fotografii, bude pořízena přímo na přepážce.

Vzhledem k tomu, že v patnácti letech člověk často mění vzhled každý den a jen podle momentální nálady, je vhodné přijít na úřad normálně učesaný, bez módních výstřelků, doporučovali bychom i sundat piercing či jinou ozdobu obličeje. Občanský průkaz se v patnácti vydává na 10 let, takže pamatujte na to, že budete mít i v pětadvaceti na občance stále tu samou fotku.

O občanský průkaz musí zažádat občan, který dosáhl 15 let. Tuto žádost za něj nemohou provést jeho zákonní zástupci.

Jak vyřídit první občanský průkaz

Zdroj: Shutterstock

 

Co se vyplňuje do žádosti o občanku

Kromě údajů podle rodného listu, což je jméno a příjmení, datum narození, pohlaví, místo narození, státní občanství a rodné číslo, se do občanského průkazu také vyplňuje místo trvalého pobytu.

Kromě toho je možné vyplnit i volitelné údaje, například rodinný stav nebo získaný titul. V patnácti letech nejspíš ještě titul k zapsání mít nebudete. Ale můžete si vybrat, zda budete mít na občance napsáno svobodný/svobodná, nebo ne.

Lhůty a poplatek za vydání prvního občanského průkazu

Stejně jako u každého jiného občanského průkazu bude i tento vydán ve lhůtě do 30 dnů. První občanský průkaz se vydává bez poplatku.

Pokud na vydání spěcháte, je možné zažádat o vydání ve zrychlené lhůtě. V takovém případě si ale připlatíte, do pěti dnů se občanka vydává za poplatek 500 Kč, do 24 hodin vám občanku udělají za poplatek 1000 Kč.

Vše o zrychleném vydávání dokladů: 

Jak si vyzvednout první občanku

Nový občanský průkaz si musíte vyzvednout osobně. Je nutné předložit osobní doklad, v případě první občanky pro patnáctiletého je nutno předložit svůj rodný list nebo platný cestovní pas.

Vzhledem k tomu, že jsou vydávány už jen e-občanky, bude nutno při převzetí zadat svůj osobní bezpečnostní kód (4místný až 10místný). Ten slouží pro identifikaci při využívání elektronických funkcí občanky a pro komunikaci s online systémy státní správy. Elektronický čip e-občanky není povinnost si aktivovat.

Novou občanku si vyzvednete na úřadu, kde jste o ni žádali. Případně na Ministerstvu vnitra, pokud jste žádali o expresní vydání. Za poplatek 100 Kč je možné vyzvednout občanku na úřadu, který jste specifikovali při žádosti o občanský průkaz.

Můžu si o občanku zažádat před 15. narozeninami?

Ano i ne. Pokud na občanský průkaz pro patnáctiletého opravdu spěcháte, můžete o něj zažádat ještě před narozeninami. V takovém případě ovšem bude vydaný dětský za poplatek 50 Kč (vydání do 30 dnů), 300 Kč (při vydání do 5 dnů), 500 Kč (vydání do 24 hodin).

O dětskou občanku pak nemůže žádat sám občan, ale musí to za něj učinit jeho zákonný zástupce. A tento občanský průkaz bude platit pouze 5 let.

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 110 krát

Články ze sekce: Spotřebitel