Kdo je nejlépe placeným hráčem na MS v hokeji?

15.05.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kdo je nejlépe placeným Čechem na mistrovství světa v hokeji? Jakub Voráček či Michael Frolík? A kdo je nelépe placeným Rusem, Slovákem, Švédem či Američanem?

Mistrovství světa v hokeji v Bratislavě a Košicích běží na plné obrátky a vy se podívejte, kteří hráči jsou nejlépe placení v rámci jednotlivých národních týmů?

Nejlépe placeným Čechem v NHL je letec Jakub Voráček

Nejlépe placeným hokejistou českého výběru je Jakub Voráček

Zdroj: Shutterstock

Česká republika

Nejlépe placeným českým hráčem je český kapitán Jakub Voráček, který si v sezóně 2018/2019 vydělal ročně 8,25 milionu dolarů (při kurzu 25,95 Kč za dolar to vychází na 214 milionů korun českých), což z něj dělá druhého nejlépe placeného hráče Philadeplie Flyers (za Claudem Girouxem), který má mzdu ještě o 25 tisíc dolarů vyšší.

Druhým nejlépe placeným Čechem je Ondřej Palát, jehož mzda v Tampě Bay Lightnings činí 5,3 milionu dolarů (137,5 milionu korun). Na třetím místě mezi Čechy je v rámci letošní nominace hráč Calgary Flames, Michael Frolík, který pobírá 4,3 milionu dolarů (111,6 milionu korun českých).

Dánsko

V dánském týmu je nejlépe placeným hráčem Mikkel Boedker, jenž v dresu Ottawa Senators pobíral 4 miliony dolarů (tedy 103,8 milionu korun).

Finsko

Finský výběr je složen z mladých a talentovaných hráčů, kteří hrají evropské ligy a dvou zástupců kanadsko-americké NHL. Bohužel žádná z finských hvězd z této ligy nepřijela, takže musíme oželit dělovku Patrika Laineho i genialitu Aleksandera Barkova.

V evropských ligách většinou nejsou zveřejňovány mzdy jednotlivých hráčů a zveřejněné mzdy v KHL jsou také většinou založeny na dohadech. Nejlépe placeným hráčem finského týmu z NHL je obránce Henri Jokiharju, který v této sezóně pobíral 507 tisíc dolarů (13,16 milionu korun). Ovšem další tahouni týmu hrají finskou, švýcarskou či kontinentální ligu, kde se platy nejlepších hráčů pohybují v také v řádech milionů (v případě kontinentální ligy i vyšších desítek milionů) korun. Například plat útočníka čínského Kunlunu Veli-Mattiho Savinainena je odhadován na 800 tisíc dolarů (přibližně 21 milionů korun) za sezonu.

Kanada

Nejlépe placený hráč letošní sezóny John Tavares měl být hlavní ofenzivní zbraní kanadského hokejového týmu. Jeho mzda v Torontu Maple Leafs činí 11 milionů dolarů, ale zranění ho připravilo o účast na šampionátu v Bratislavě a Košicích. Tím se nejlépe placeným hráčem kanadského výběru stal kapitán Kyle Turris, který pobírá 6 milionů dolarů za sezonu (cca 155,7 milionů korun). Od příští sezóny ovšem bude další hráč týmu javorového listu Mark Stone pobírat 9,5 milionu dolarů (246,5 milionu korun).

Lotyšsko

Nejlépe placeným hráčem lotyšského výběru je ottawský senátor Rudolfs Balcers, který v letošní sezóně pobíral 335 tisíc dolarů, tedy 8,7 milionu korun. Největší lotyšská hvězda Zemgus Girgensons na šampionátu nehraje kvůli tomu, že nemá na příští sezónu podepsanou smlouvu a nechtěl svoje budoucí působení v NHL ohrozit zraněním z mistrovství světa.


Čtěte také:

Kolik stojí vychovat nového Jágra

Kdo vlastní české hokejové kluby?


Německo

Německo přijel podpořit jeden z nejlepších hráčů NHL Leon Draisaitl, který si za sezonu v týmu Edmonton Oilers vydělá 8,5 milionů dolarů (220,6 milionů korun). Tento vytáhlý univerzál patří ve svých 23 letech ke klíčovým hráčům národního týmu i olejářů. V letošní sezóně zaznamenal 105 bodů, ale ani to nevyneslo jeho tým do vytouženého play-off.

Norsko

Norsko vinou zranění postrádá svoji největší hvězdu, Matse Zuccarella. A tak je nejlépe placeným hráčem norské reprezentace Andreas Martinsen, který v dresu Chicaga Blackhawks pobíral 325 tisíc dolarů (8,4 milionu korun). Více hráčů z Norska v NHL letos nenastoupilo.

Rakousko

Nejlépe placeným hráčem Rakouska je spoluhráč Jakuba Voráčka z Philadephie Flyers Michael Raffl, který si ročně přijde na 2,35 milionu dolarů, tedy na 61 milionů korun.

 

Rusko

Ruský výběr má asi největší hustotu superhvězd ze všech národních výběrů. Žádný tým z NHL by si tolik superhvězd v jednom týmu nemohl dovolit, protože by mu praskl platový strop. Malkin, Ovečkin, Kuzněcov, Kučerov či Vasilevskij jsou tahouny svých týmů a v ostatních týmech by byli nejlépe placenými hráči. Nicméně nejlépe placeným ruským hráčem na letošním mistrovství světa je Alexander Ovečkin, který si ročně přijde na 9,54 milionu dolarů (247,5 milionu korun). A dále Jevgenij Malkin, který si přijde na 9,5 milionu dolarů, tedy jen o 38 tisíc dolarů méně. Na tuto částku si od příští sezony přijde i Nikita Kučerov, vítěz letošního kanadského bodování základní části NHL.

Slovensko

Nejlépe vydělávajícím Slovákem v NHL je slovenský kapitán Andrej Sekera, který si v Edmontonu Oilers vydělá 5,5 milionu dolarů ročně (142,7 milionů Kč ročně). Druhým nejlépe placeným slovenským hráčem na mistrovství světa je Tomáš Tatar, jenž v Montrealu Canadiens pobírá 4,8 milionu dolarů (124,6 milionů korun).

Spojené státy americké

Nejlépe placeným hráčem amerického národního týmu, a mistrovství světa vůbec, je hokejová superstar Patrick Kane, který v týmu Chicago Blackhawks ročně pobírá 10,5 milionů dolarů, což je 272,5 milionů korun. Patrick Kane patří k nejlepším hráčům NHL, což potvrdil i letos, kdy v trápícím se týmu černých jestřábů zaznamenal úctyhodných 110 bodů a v kanadském bodování NHL se umístil na třetím místě.

Tip: Zahrajte si na brankáře v naší hokejové hře. Můžete získat až 500 Kč

Hokejová hra

Švédsko

Nejlépe placeným hokejistou švédského výběru je brankář Henrik Lundqvist, který v New York Rangers pobírá 8,5 milionu dolarů ročně (220,6 milionů korun), což z něj činí nejlépe placeného gólmana na letošním mistrovství světa. V NHL mezi brankáři bere více jedině Carey Price a to 10,5 milionu dolarů. Jenže od nové sezóny se král Henrik bude možná dělit o post jedničky v dresu newyorských jezdců a z postu druhého nejlépe placeného brankáře NHL ho nejspíše odsune Sergej Bobrovskij.

Švýcarsko

Nejlépe placeným hráčem Švýcarska je obránce predátorů z Nashvillu, Roman Josi, který ročně pobírá 4 miliony dolarů (tedy cca 103,8 milionu korun). Nicméně další mladé hvězdy Kevin Fiala a Nico Hirschier letos ještě pobíraly nováčkovskou mzdu, která jim raketově naroste, protože oba patří mezi největší talenty a tahouny svých týmů.

Týmy Velké Británie, Francie a Itálie mají kádry veskrze poskládané čistě z hráčů evropských lig, které nezveřejňují mzdové podmínky. Navíc řada z jejich hráčů působí v týmech jejich domovských lig, kde se mzdy budou lišit od nejlepších evropských lig.

Na závěr dodejme, že mzdy hráčů z NHL nezahrnují bonusy ani příjmy z propagace. Uvedené mzdy hokejistů NHL jsou uváděny nezdaněné, protože každý stát USA a Kanady mají odlišné zdanění. 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU