Hradí za vás úřad práce sociální a zdravotní pojištění?

07.12.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Kolem toho, co za vás hradí úřad práce, je stále mnoho nejasností. Pojďte se tedy podívat, co získáte (a na jak dlouho) při registraci na úřadě práce. Úhradu sociálního či zdravotního pojištění?

Zvažujete se evidovat na úřadě práce? Nebo jste tam již jako doma a není vám jisté, co za vás odvádí? Tak se podívejte, co všechno za vás úřad práce hradí.

Jestliže jste nezaměstnaní, tak se vám jistě hodí každá koruna.

Sociální a zdravotní pojištění odvody

Zdroj: Shutterstock

Odvádí úřad práce za vás sociální pojištění?

Na úřadě práce za vás nikdo neplatí sociální pojištění. Přestože kolují zvěsti na internetu i v hospodách, že tomu tak je.

U některých dávek (například mateřská) je navíc nutné po určitou dobu odvádět sociální pojištění. Tudíž jestli plánujete miminko a nemáte odvedeno sociální pojištění nutné pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tak bychom doporučovali si odvádět sociální pojištění, i pokud se dostanete na úřad práce.

Jestliže přecházíte mezi jednotlivými zaměstnáními nebo se rozhodujete o začátku podnikání, tak si můžete platit sociální pojištění sami i během registrované doby na úřadu práce. Ale rozhodně není placení sociálního pojištění na úřadě práce povinné.

Minimální měsíční odvod dobrovolného důchodového pojištění činí 2 482 Kč v roce 2021, v roce 2022 bude činit 2 724 Kč. Tato částka se aktualizuje každý rok a vypočítá se jako 28 % ze čtvrtiny průměrné mzdy pro účely sociálního pojištění.

Jestliže podnikáte (jako OSVČ) a chystáte se nastupovat do práce a nechcete si přerušovat živnost, tak váš minimální odvod sociálního pojištění bude činit v roce 2021 2 588 Kč měsíčně. V roce 2022 pak 2 841 Kč.

Kdy se počítá doba strávená na úřadě práce do starobního důchodu?

Doba strávená na úřadě práce se vám započítává do odpracované doby starobního důchodu jen v některých případech:

  • Doba evidence na úřadu práce, kdy pobíráte podporu v nezaměstnanosti.
  • Doba evidence na úřadu práce, kdy nepobíráte podporu v nezaměstnanosti, se započítává jako náhradní doba pojištění maximálně v rozsahu 3 let. Nicméně do 55 let se započítává maximálně 1 rok.

Náhradní doba evidence na úřadu práce se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod.

Odvádí úřad práce za vás zdravotní pojištění?

Jestliže se registrujete na úřadě práce, tak za vás bude alespoň odvádět zdravotní pojištění. To vám může ušetřit mnoho starostí, protože odvádění zdravotního pojištění je povinné.

Tip: Kalkulačka podpory v nezaměstnanosti

Jak dlouho za vás bude úřad práce odvádět zdravotní pojištění?

Zdravotní pojištění za vás úřad práce odvádí po celou dobu evidence, tedy jestliže například váš příjem z brigády nepřesáhne stanovený limit pro odvody pojištění (u dohody o pracovní činnosti je limit 3 499 korun), v těchto případech odvádíte zdravotní i sociální pojištění vy a váš zaměstnavatel. Zdravotní pojištění za vás úřad práce přestane platit po vyřazení z evidence. Tedy pokud si najdete nové zaměstnání nebo budete vyřazeni z evidence pro nedodržení zákonných podmínek (nenahlášení přivýdělku, nechození na dohodnuté schůzky, nedodržování termínů apod.).

Za některé skupiny (studenti, lidé na rodičovské dovolené a další) odvádí zdravotní pojištění stát.

Jestliže nejste registrovaní na úřadě práce a nepodnikáte, tak musíte platit alespoň minimální odvod zdravotního pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP), který v roce 2021 činí 2 052 Kč. V roce 2022 pak platba OBZP činí 2 187 Kč.

Jestliže podnikáte jako OSVČ, tak minimální měsíční odvod zdravotního pojištění v roce 2021 činí 2 393 Kč měsíčně.

Minimální zálohy na zdravotním pojištěním porostou v roce 2022 budou činit 2 627 Kč měsíčně.

Mohu mít brigády, když jsem evidován na úřadu práce?

Brigády na úřadu práce jsou povoleny, ale nesmíte pobírat podporu v nezaměstnanosti ani jiné dávky z úřadu práce. Jestliže jste ale pouze vedení (nebo místo podpory si chcete přivydělávat) v evidenci, tak si můžete měsíčně vydělat až polovinu minimální mzdy, tedy až 7 600 korun (8 100 korun v roce 2022). Můžete pracovat jako zaměstnanec či na dohodu o pracovní činnosti. Na dohodu o provedení práce pracovat v evidenci ÚP nemůžete. 

Tip: Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Kde je nejbližší úřad práce?

Kde je váš nejbližší úřad práce snadno zjistíte na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí, kde si můžete v přehledné mapě najít "ten svůj", tedy jeho krajskou pobočku či kontaktní pracoviště.

Ať již plánujete krátkodobý či dlouhodobý pobyt na úřadě práce, tak jej rozhodně doporučujeme. Můžete se tam setkat se zajímavými nabídkami práce a rovněž vám ubude starost s odvody zdravotního pojištění. Nicméně doporučujeme dodržovat všechny podmínky a instrukce, které vám na úřadu práce dají, abyste zbytečně nebyli z evidence vyřazení. Přejeme mnoho štěstí při hledání pracovního místa.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 115 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY