Akcie v USA oslabila zpráva o pozastavení obchodních jednání

17.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zakončily týden se ztrátami. V průběhu dne se pohybovaly bez jasného směru, ale dolů je s konečnou platností poslala zpráva zpravodajského serveru CNBC, jehož zdroje hovoří o pozastavení americko-čínských obchodních rozhovorů. Na devizovém trhu posiloval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes odepsal 0,38 procenta a obchodování uzavřel na 25.764,00 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,58 procenta na 2859,53 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 1,04 procenta na 7816,28 bodu.

Za celý týden ztratil Dow Jonesův index 0,69 procenta, index S&P klesl o 0,76 procenta a index Nasdaq se snížil o 1,27 procenta. Dow Jonesův index oslabil již čtvrtý týden za sebou, což představuje nejdelší takovou řadu ztrát za tři roky.

Zpráva o problémech v obchodním vyjednávání mezi dvěma největšími světovými ekonomikami v závěru dne přebila i oznámení, že americký prezident Donald Trump odložil rozhodnutí o zavedení dodatečných cel na dovoz aut a automobilových součástek do Spojených států až o šest měsíců, stejně jako statistiku Michiganské univerzity o spotřebitelské náladě v USA. Ta se měla v květnu vyšplhat nejvýše za 15 let.

Nedařilo se především akciím průmyslových a technologických firem. Ztrátu vykázal na příklad největší světový výrobce těžkých stavebních a těžebních strojů Caterpillar nebo výrobce vojenské techniky General Dynamics. O desítky procent posílily první den obchodování akcie čínského kávového řetězce Luckin Coffee. Zařadily se tak podle zpravodajského serveru CNBC mezi 15 vůbec nejúspěšnějších primárních veřejných nabídek (IPO).

Na devizovém trhu se dnes dařilo dolaru, který těžil ze slabosti eura vyvolané nervozitou před blížícími se volbami do Evropského parlamentu. Kolem 22:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 0,2 procenta na 1,1156 USD. Dolarový index, jenž vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, pak přidával 0,15 procenta na 98 bodů. Na své čtyřměsíční minimum 1,2755 USD sklouzla kvůli nejnovějšímu vývoji kolem odchodu Británie z Evropské unie libra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK