Desetitisíce lidí se od rána zapojily do sbírky potravin

18.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - Desetitisíce lidí se dnes od rána zapojily v obchodech do Národní potravinové sbírky. Zájem je podle pořadatelů zatím srovnatelný s předchozím ročníkem. Během akce mohou dnes zákazníci do 18:00 ve 337 prodejnách po celé republice věnovat trvanlivé jídlo či drogistické potřeby pro lidi v nouzi. Letos poprvé mohou lidé přispět i při nákupu na internetu.

Letos poprvé se akce uskutečnila na jaře, opakovat se bude na podzim. Podle Věry Doušové z České federace potravinových bank akci pomáhá čím dál větší povědomí veřejnosti o sbírce. \"Na lidech je také znát větší chuť pomáhat,\" řekla ČTK. Upozornila, že potřeba jsou především trvanlivé potraviny, které dobročinným organizacím často schází. \"I proto jsme se rozhodli sbírku nově uspořádat dvakrát ročně,\" dodala.

Ve většině prodejen mohou zákazníci ukládat zboží u dobrovolníků, kteří stojí u východu z obchodu a darované zboží třídí a ukládají do připravených krabic. Nakupující nejčastěji darují těstoviny, rýži, mléko, mouku a další suroviny. Oproti předchozím ročníkům je podle organizátorů i více darované dětské výživy a plen. Vybrané zboží poputuje do potravinových bank, z nichž je neziskové organizace rozdělí seniorům, chudým rodinám či dětem z dětských domovů.

V pražském nákupním centru Eden ve Vršovicích dnes někteří zákazníci darovali i celý nákup, aniž by si koupili něco pro sebe. Jedním z nich byla například Lucie Dejmková. \"Přiměla mě solidárnost a snaha pomoci ostatním,\" podotkla ke své účasti na akci. Do sbírky s dcerou přispěla zejména zbožím pro děti, například zdravou výživou či hygienickými potřebami.

Do akce se dnes zapojily také některé firmy či státní a městské úřady. Přes 100 kilogramů potravin dopoledne do hypermarketu Tesco přivezla i starostka Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA). \"Uspořádali jsme sbírku primárně v rámci našeho úřadu, kde pracuje přes 400 úředníků, aby i oni měli možnost se zapojit,\" uvedla. Sbírka na úřadě trvala tři dny.

Do potravinové sbírky se letos se svými vybranými prodejnami zapojily také řetězce Albert, Billa, Tesco, Kaufland, Lidl, Makro Cash & Carry, Penny Market. Letos poprvé mohou věnovat zboží i lidé nakupující na internetu, do dobročinné akce se poprvé zapojil například prodejce Rohlik.cz. \"Zákazníci si už přes týden nakupují jeden z pěti charitativních balíčků. Pořizují si ho společně se svým obvyklým nákupem nebo přes naši zákaznickou linku. Za první týden věnovali 5,5 tuny pomoci,\" uvedl marketingový ředitel společnosti Rostislav Brzobohatý,

Výsledky dnešní sbírky budou zřejmé v neděli. Za uplynulých šest ročníků lidé v Česku darovali téměř 1,6 milionu kilogramů potravin a dalšího zboží. Loni na podzim se pak vybralo 381 tun zboží, z toho 41 tun drogerie.

Cílem celonárodní charitativní akce je nejen pomoci potřebným, ale také dát lidem možnost projevit solidaritu s těmi, kterým nezbývá dost prostředků na základní trvanlivé potraviny či drogistické zboží. Potravinovou sbírku pořádá Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, zastupující sedm největších obchodních řetězců působících na českém trhu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK