Akcie v USA díky zmírnění restrikcí vůči firmě Huawei zpevnily

21.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. května (ČTK) - Americké akcie dnes zpevnily, zejména ty z technologického sektoru. K růstu jim pomohla zpráva, že americká vláda dočasně zmírnila restrikce vůči čínské společnosti Huawei. Tím se i zvýšily naděje, že by se obě země mohly dopracovat k tomu, jak vyřešit své obchodní spory. Na devizových trzích zpevňoval dolar.

Dow Jonesův index vzrostl o 0,77 procenta a obchodní den uzavřel na hodnotě 25.877,33 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 přidal 0,85 procenta na 2864,36 bodu, index Nasdaq Composite zpevnil o 1,08 procenta na 7785,72 bodu.

Akcie výrobců polovodičů, které v pondělí po zásahu vůči Huawei utrpěly nejvíce, dnes na zmírnění restrikcí reagovaly růstem. Index polovodičových firem Philadelphia Semiconductor přidal asi dvě procenta, a ukončil tak tři dny trvající pokles. Akcie dodavatelů Huawei, jako je Intel, Qualcomm, Xilinx a Broadcom, zpevnily zhruba o jedno až čtyři procenta.

Na devizových trzích zpevňoval dolar, jehož index vystoupil na nejvyšší úroveň za čtyři týdny. Pomohly mu k tomu signály, že Asie už pociťuje dopad obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, ale také vyšší výnosy amerických státních dluhopisů. Vůči euru a japonskému jenu americkou měnu podpořil i vývoj kolem firmy Huawei.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 21:30 SELČ přidával více než 0,1 procenta na 98 bodů. Euro k dolaru stagnovalo na 1,1161 USD, na japonský jen pak dolar přidával 0,48 procenta na 110,59 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK