Bude vám na dovolené stačit cestovní pojištění k platební kartě?

30.05.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Společně s blížící se sezónou dovolených se zvyšuje i poptávka po cestovním pojištění. To je hojně nabízeno k platebním kartám. Postačí ale vůbec na klasickou dovolenou? Co všechno kryje? A jaké jsou jeho plusy a mínusy?

Cestovní pojištění k platební kartě se uzavírá jednorázově a trvá nejčastěji 1 rok. Během této doby se o něj nemusíte starat, což je jeho nespornou výhodou. Během roku můžete cestovat, kolikrát chcete, a díky cestovnímu pojištění k platební kartě v podstatě nemusíte uzavírat pokaždé nové. Dalším benefitem je přehlednost a jednoduchost produktu. Na co vám ale nevystačí?

Co kryje pojištění k platební kartě?

Obsah cestovního pojištění k platební kartě mají banky podobný. Všechny nabízejí krytí léčebných výloh, ve většině případů také úrazu, odpovědnosti za škodu, právní pomoc a pojištění zavazadel. Přemýšlet nemusíte také nad tím, kam cestujete, v tomto případě totiž odpadá rozdíl mezi cílovými zeměmi. Pojištění platí po celém světě bez rozdílu.

Měsíční platby se za pojištění ke kartě zpravidla pohybují v řádu desítek korun, ročně za něj tedy zaplatíte od 240 po zhruba 1 500 Kč. Přitom na minimálně 200 Kč vyjde běžné turistické pojištění sjednané pro sedmidenní zahraniční pobyt.

Cestovní pojištění k platební kartě – výhody, srovnání

Zdroj: Shutterstock

Cestovní pojištění na služební cestu nebo sport?

Tento druh cestovního pojištění ocení zejména ty osoby, které jsou často a pravidelně vysílány na služební cesty do zahraničí. Pro tento typ cestování pojištění k platební kartě bohatě stačí.

„Cestovní pojištění k platební kartě může sloužit v podstatě jako “pojistka” pro případ, že se klient zapomene pro svoji zahraniční cestu pojistit. Výhodu má ale hlavně pro ty, kteří cizí země navštěvují často, třeba pracovně, a sjednávání nové smlouvy při každé cestě by bylo ztrátou času, energie a peněz,” říká Aleš Žárský, ředitel služby DOK, chytré správy pojištění.

Problém ale může nastat, pokud se během pobytu v zahraničí chystáte sportovat anebo věnovat adrenalinovým aktivitám – ty méně časté většinou nebývají pojištěny. Dejte si pozor také na to, že některé banky u tohoto typu pojištění vybírají spoluúčast, která je u běžného cestovního pojištění vždy nulová.

Limity krytí u cestovního pojištění ke kartě

Nízká cena pojistného jde zde bohužel ruku v ruce s nízkými limity krytí.

„Zvláštní pozornost je potřeba věnovat částkám, které se v případě pojistné události proplácí. Například léčebné výlohy u cestovního pojištění k platebním kartám se pohybují kolem částky 1 500 000 korun, což je v případě závažnějšího zdravotního problému nedostatečné. Pro případ letní dovolené u moře se doporučuje krytí alespoň 3 miliony, v případě aktivní letní nebo zimní dovolené alespoň 5 milionů,” říká Aleš Žárský, ředitel služby DOK, chytré správy pojištění.

Pojištění ke kartě se kromě držitele může často vztahovat i na děti do 18 let anebo na partnera ze společné domácnosti. To se může na první pohled jevit jako výhodné, o dost komplikovanější to ale je z hlediska limitů krytí. Někde se totiž mohou počítat limity krytí na každou osobu zvlášť, jinde naopak budou stanovené částky platit pro všechny osoby dohromady.

Omezující pak může být i délka aktivity pojištění pro jednotlivou cestu. Pojištění obvykle bývá aktivní 60 až 90 dní, přičemž po uplynutí stanoveného časového limitu přestává platit.

 

Jak se cestovní pojištění k platební kartě prodlužuje?

Smlouvy na 1 rok mají možnost prodloužení. „U těchto smluv dochází k automatické prolongaci. To znamená, že nesdělí-li držitel platební karty bance alespoň 6 týdnů před uplynutím pojistné doby, že o další trvání pojištění nemá zájem, jeho smlouva se prodlužuje za stejných podmínek o další 1 rok,” uzavírá Aleš Žárský.

Srovnání výhod a nevýhod u cestovního pojištění k platební kartě

Výhody

Nevýhody

Cena

Nízké limity pojistného krytí

Bez starosti s opakovaným sjednáváním

Omezený rozsah rizik

Jednoduchost a přehlednost

Absence pojištění při provozování konkrétních sportů a adrenalinových aktivit

Platí ve všech zemích

Případná spoluúčast

Zpravidla kryje potomky, případně i další členy domácnosti

Omezení délky pobytu v zahraničí

Výhodné pro aktivní cestovatele

 

Zdroj: DOK

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ