Jak bychom měli v létě pít?

28.05.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Teplé dny jsou tady a ze všech stran je slyšet, že bychom měli dodržovat pitný režim. Co to ale vlastně je? Vypít několik litrů kapalin denně? Může to být i pivo nebo vinný střik? A jsou skutečně třeba?

Bez vody by život nevznikl a nedá se bez ní žít, tedy chvíli přežijete, ale budou to jenom dny. Voda také zastává v našem těle mnoho funkcí a taky ji během jednoho dne ztratíme potem, močí nebo dýcháním. Navíc si neumíme vytvořit zásobu tekutin, jako je tomu u vytvoření zásob energie v podobě tukové tkáně. Navíc dochází denně ke ztrátám tekutin v podobě potu, moči, dýcháním atd. Proto je nutné stále tekutiny doplňovat. Odborníci tvrdí, že bychom měli pít dříve, než máme žízeň.

Když nepijeme

Co se děje s naším tělem, když je dehydrované, tedy chybí mu voda? Podle odborníků už ztráta 1 % tělesných tekutin pro tělo může znamenat pocit únavy, pokles fyzické i psychické výkonnosti a taky bolesti hlavy. Když trpíme nedostatkem tekutin delší dobu, vystavujeme organismus ještě většímu riziku. Můžeme to ale poznat – příznaky mohou být suchá kůže, zácpa, suché sliznice, močové infekce.

Příčinou dehydratace ale nemusí být jen fakt, že nepijeme. Můžeme také hodně kapalin vydat a málo přijmout. K tomu může dojít tam, kde jsou vyšší teploty – v létě, v sauně, ale také při zvýšené tělesné aktivitě, nebo nemocích, které jsou doprovázeny průjmy, zvracením a horečkami. V těchto případech by mělo být opití tekutin vyšší.

V největším nebezpečí jsou děti a lidé staršího věku. Necítí tolik pocit žízně, takže by měli mít pité doslova předepsáno. Podle odborníků se dá lehce poznat, že pijete dostatečně – vaše moč by měla v takovém případě být čirá či světle žlutá.

Zdroj: Shutterstock

Alkohol? Trocha povolena

Největší chybou bývá, že základ pitného režimu právě netvoří obyčejná voda. Většinou to jsou slazené nápoje. Druhým kamenem úrazu je konzumace alkoholu, především piva. Někteří lidé ho mají jako součást pitného režimu, neuvědomují si jeho energetickou stránku a dopad na přeměnu látek v těle.

Pro zatvrzelé konzumenty je dobrou zprávou, že trocha alkoholu spíš zdraví prospívá – experti doporučují 16 g 100 % lihu pro ženy a 24 g pro muže. Když si uděláme průměr - 20 g, tak je to půllitr 12° piva, 200 ml vína či 50 ml destilátu. Můžeme také použít tzv. jednotky, kdy jedna jednotka představuje 10 ml nebo 8 g alkoholu. Doporučení Royal College of Physicans- 2 jednotky pro muže za den a 1 jednotka pro ženy (dvě jednotky jsou 0,5 l piva, 100 ml portského nebo 200 ml vína). Asi jste si všimli, že ani u jednoho doporučení není zmíněna periodicita. Jde totiž o bezpečnou dávku alkoholu, která na lidský organismus nemá negativní účinky.

Pokud tedy budu během dne doplňovat tekutiny, uvedená dávka alkoholu by mi neměla škodit. Pokud ale jedna sklenička nestačí, zkuste ředit, nebo pít slabší pivo. Stejně ale budu přijímat nadbytečnou energii a látková přeměna v mém těle bude fungovat trochu atypicky: játra se budou snažit alkoholu zbavit a zastaví jiné procesy látkové přeměny – například opravu svalových vláken, nebo růst svalů po sportovním výkonu.

 

Zpátky k vodě

Základem pitného režimu by tedy měla být voda. Ostatní tekutiny včetně minerální vod je možné zařadit pouze jako doplněk pitného režimu v omezeném množství (do 0,5 l denně).

Pokud už preferujeme minerálky, měli bychom brát ohled na náš zdravotní stav. Podle odborníků totiž minerálky nejsou dobré jako jediná konzumace tekutin, zvláště když jsou hodně mineralizované. (nad 1500 mg/l).

Ty bychom měli pít jenom výjimečně. Je u nich taky nutné krom obsahu minerálních látek sledovat i množství sodíku. Jeho vysoký příjem totiž může vést ke zvýšení krevního tlaku. Minerální vody s vyšším obsahem sodíku bychom měli pít jen v případech, kdy se víc potíme, nebo při průjmu – obecně, když ztrácíme hodně tekutin.


Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel