Ceny ropy kvůli obchodnímu napětí klesají o pět procent

23.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. května (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají o zhruba pět procent a americká ropa se dostala nejníže od března. Přispívá k tomu obchodní napětí mezi Čínou a Spojenými státy, které by mohlo snížit globální poptávku po ropě.

Kolem 18:30 SELČ cena severomořské ropy Brent klesla o 4,8 procenta na 67,60 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 5,3 procenta na 58,17 dolaru za barel. Během dne se cena WTI snížila až na 57,92 dolaru za barel, nejníže od 15. března.

\"Opět vidíme vliv obav z obchodního sporu na poptávku,\" komentoval situaci na trhu viceprezident konzultační společnosti Tradition Energy Gene McGillian. Fondy a investoři nyní podle něj mění své pozice, protože se obávají budoucího vývoje poptávky.

K obavám o poptávku přispěla také statistika z eurozóny, která ukázala, že podnikatelská aktivita v regionu sice tento měsíc vzrostla, avšak pomaleji, než se čekalo.

Analytici také upozorňují, že napětí mezi USA a Íránem se snižuje. Právě napětí mezi těmito zeměmi pomáhalo v posledních měsících k růstu cen ropy, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 67,60 70,99 New York - NYMEX WTI červenec 57,92 61,42

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK