Sázkové firmy: Zvýšení daně z hazardu více peněz státu nepřinese

27.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Zvýšení daně z hazardu, které dnes schválila vláda, více peněz do státního rozpočtu nepřinese. Navíc podpoří nárůst nelegálního trhu a tvrdého hazardu. Uvedli to zástupci sázkových kanceláří a provozovatelů kasin, které dnes ČTK oslovila. Zdanění hazardu v ČR je v případě kurzových sázek podle nich už nyní jedno z nejvyšších v Evropě.

\"Hazardní průmysl byl v Česku v posledních letech silně zregulován a nevidíme důvod pro další změny. Takový tlak na legální poskytovatele je neúnosný. Představa, že vyšší zdanění automaticky přinese více peněz do rozpočtu, je opravdu lichá,\" uvedl David Huspeka ze skupiny Rebuy Stars, provozovatele kasin. Podle Huspeky by měl stát začít primárně prosazovat mnohem tvrdší postup vůči nelegálním poskytovatelům a výrazně zpřísnit mechanismus kontrol a sankcí.

Společnost Synottip považuje opětovné zvyšování daně z hazardu za absurdní. Podle výkonného ředitele společnosti Petra Mikošky firma naopak očekávala její snížení, a to především u technické hry, kde podle něj výběr na daních nejvíce klesl. \"Navíc je naprosto zřejmé, že právě neúměrné zdanění vede k likvidaci českých legálních subjektů a podporuje nárůst nelegálního trhu, což ministerstvo financí dobře ví. Zvyšování daní, a to v jakékoliv oblasti, není správným krokem,\" dodal Mikoška.

Návrh ministerstva financí (MF), který dnes vláda schválila, počítá se zvýšením sazeb u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a tzv. totalizátorových her, z 23 na 25 procent. U totalizátorové hry je výhra podmíněna uhodnutím sázkové příležitosti, tedy například sportovního výsledku nebo veřejné události. U loterií, bing a živých her MF navrhuje růst z 23 procent na 30 procent. Normu musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

\"Situaci kolem projednávání nového zdanění samozřejmě vnímáme a snahy ministerstva chápeme. Každopádně už nyní je zatížení kurzových sázek jedno z nejvyšších v Evropě a nemyslíme si, že existuje prostor k jeho dalšímu navyšování. Přemíra regulace může mít v otázce daňového výtěžku za následek zcela opačný efekt,\" uvedli ve společném prohlášení zástupci Asociace provozovatelů kursových sázek (Apkurs). Členy asociace jsou Tipsport, Fortuna a Chance.

\"Respektujeme a podporujeme diferenciaci hazardního trhu z hlediska společenské nebezpečnosti her. Zásadně ale nesouhlasíme s tímto krokem vlády, který je v zásadním rozporu s odbornými tuzemskými i zahraničními adiktologickými výzkumy,\" sdělil mluvčí Sazky Václav Friedmann. Výzkumy podle něj jednoznačně potvrzují, že číselné loterie jak Sportka či stírací losy jsou nejméně společensky nebezpečné hry na trhu. \"Pokud chce Česko opravdu bojovat a hazardem a strukturovat trh srovnatelně s EU, musí tomu odpovídat všechny kroky, které jsou v EU standardem. A to dnešní návrh MF rozhodně není. Razantní zvýšení daně z těchto her naopak podporuje růst tvrdého hazardu v České republice,\" dodal Friedmann.

Celkově prosázeli Češi v roce 2017 rekordních 224,1 miliardy korun, meziročně o 14,1 procenta více. Objem vyplacených výher vzrostl o 17,3 procenta na 184,3 miliardy korun. Hrubé příjmy legálních provozovatelů loterií a podobných her dosáhly 39,8 miliardy korun, meziročně o 1,1 procenta více. Výnos daně z hazardních her plynoucí do veřejných rozpočtů vzrostl na 12,1 miliardy korun.

Nejvíce peněz, 114,6 miliardy Kč, vložili do technických her, tedy hlavně automatů v hernách nebo na internetu. Kurzové sázení bylo na druhém místě. Jeho objem vzrostl meziročně o 12,5 procenta. V porovnání s rokem 2009 je to zhruba 4,5krát více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK